Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Николић-Чепурин: Вера у правду за очување српске баштине

Председник Србије Томислав Николић захвалио је данас амбасадору Русије Александру Чепурину зато што је његова земља гласала против пријема Косова у Унеско и изразио очекивање да ће правда победити на Генералној скупштини Унеско и да ће српска баштина остати у власништву Србије и Српске православне цркве.

Николић је нагласио да је ово још једна у низу потврда искреног пријатељства Русије према Србији и изразио очекивање да ће на гласању о пријему бити мање уздржаних земаља.

То је питање од прворазредног значаја за цео свет, зато што се ради о светској баштини и о томе треба да се изјасни међународна заједница, рекао је Николић.

То је хришћански запис, без кога не би само Србија била изложена забораву, већ и цивилизација уопште, додао је Николић, саопштила је Прес служба председника Србије.

Николић је нагласио да је тужна чињеница да је свет толико подељен око Србије и да постоје тачке спорења и тачке сагласности међу великим силама, али да не постоји тема у вези које је толика поларизација у свету.

Он је изразио очекивање и наду да ће на Генералној конференцији гласањем против пријема Косова у УНЕСКО правда добити свој пуни смисао и да ће српска баштина остати у власништву и под надзором свог титулара, Српске православне цркве и Србије.

Чепурин је рекао да Русија пажљиво прати ситуацију и чини напоре да помогне колико може.

Ви се активно залажете, председниче, и постигли сте потпуну сагласност са свим релевантним факторима по том питању, рекао је Чепурин.

Коментаришући актуелну политичку ситуацију на међународном плану, Чепурин је констатовао да се Русија залаже за сарадњу, упркос томе што неки желе да се одржи ситуација униполарног света.

Он је нагласио да је свету потребан нови поредак, у коме неће доминирати само једна сила. Русија жели добру сарадњу са Европском унијом и посвећена је трајном миру и стабилности у свету, подвукао је Чепурин, наводи се у саопштењу.

RTV, Tanjug

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти