Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Радна посета Генералног секретара ОДКБ-а Николаја Бордјужи Београду

Генерални секретар Организације споразума колективне безбедности Николај Бордјужа борави у радној посети Србији. У току првог дана посете одржани су његови састанци са Председником Владе Србије Александром Вучићем и Министром одбране Зораном Ђорђевићем. 

Претходно, он је са Амбасадором Александром Чепуриним положио венце на Гробљу ослободилаца Београда, код споменика црвеноармејцима, као и на спомен костурницу руских и српских војника у Првом светском рату.

Организација споразума колективне безбедности је безбедносна организација основана 1992. године, од стране неколико земаља - чланица некадашње СССР.

Сталне чланице ове организације су Русија, Белорусија, Казахстан, Јерменија, Киргистан и Таџикистан.

Од 2013. године, Србија је земља посматрач у овој организацији.

Видео - Танјуг

Унапредити сарадњу на сузбијању тероризма и криминала

Београд, 4. април 2016. године – Председник Владе Републике Србије Александар Вучић разговарао је данас са генералним секретаром Организације споразума за колективну безбедност (ОДКБ) Николајем Бордјужом о заједничкој борби против тероризма и илегалне миграције.

Вучић и Бордјужа су разматрали и питање сузбијања кријумчарења наркотика, као и војно-техничке сарадње и сарадње на пољу заједничког учешћа у мировним операцијама. Током састанка је закључено да је неопходно унапредити билатералну сарадњу која би допринела јачању односа између Владе Србије и Организације споразума за колективну безбедност.

 
Министар одбране примио генералног секретара ОДКБ

Ministar odbrane primio generalnog sekretara ODKB
Министар одбране Зоран Ђорђевић примио је данас у згради Старог Генералштаба Николаја Николајевича Бордјужу, генералног секретара Организације споразума за колективну безбедност – ОДКБ, који је до 5. априла у званичној посети Републици Србији.

Главне теме разговора биле су размена информација о учешћу у мировним операцијама и борба против тероризма, а говорило се и о борби против трговине наркотицима, која представља озбиљну претњу на глобалном нивоу.

Наглашено је да је главни спољнополитички приоритет Републике Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз истовремене одличне односе са свим партнерима и на истоку и на западу. Истакнуто је да и у изузетно комплексним спољно-политичким условима Република Србија наставља да развија билатералне партнерске односе и са чланицама Организације споразума за колективну безбедност, а пре свега са Руском Федерацијом, Републиком Белорусијом и Републиком Јерменијом.

Посебно је напоменуто да Република Србија води самосталну и независну спољну политику, да је посвећена војној неутралности, те да са НАТО остварује искључиво сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир, без аспирација за пуноправним чланством.
 

Председник Владе Републике Србије Александар Вучић и генерални секретар Организације за колективну безбедност и сарадњу (ОДКБ) Николај Бордјуж сложили су се данас да је неопходно унапредити билатералну сарадњу која би допринела јачању односа ОДКБ и Владе Србије.

Теме састанка биле су заједничка борба против тероризма и илегалне миграције и сузбијање кријумчарења наркотика.

Вучић и Бордјуж су разговарали и војно-техничкој сарадњи, као и сарадњи на пољу заједничког учешћа у мировним операцијама.

Са генералним секретаром ОДКБ данас је разговарао и министар одбране Зоран Ђорђевић, а главне теме разговора такође су биле размена информација о учешћу у мировним операцијама и борба против тероризма.

Како се наводи у саопштењу Министарства одбране, било је речи и о о борби против трговине наркотицима, која представља озбиљну претњу на глобалном нивоу.

Наглашено је да је главни спољнополитички приоритет Републике Србије пуноправно чланство у ЕУ, уз истовремене одличне односе са свим партнерима и на истоку и на западу.

Министар одбране Зоран Ђорђевић и генерални секретар ОДКБ Николај Бордјуж
 
Министар одбране Зоран Ђорђевић и генерални секретар ОДКБ Николај Бордјуж

Током разговора, истакнуто је и да у изузетно комплексним спољно-политичким условима Република Србија наставља да развија билатералне партнерске односе и са чланицама ОДКБ-а, а пре свега са Руском Федерацијом, Републиком Белорусијом и Републиком Јерменијом.

Посебно је напоменуто да Република Србија води самосталну и независну спољну политику, да је посвећена војној неутралности, као и да са НАТО-ом остварује искључиво сарадњу у оквиру Програма Партнерство за мир, без аспирација за пуноправним чланством.

Састанку су присуствовали и заменик начелника Генералштаба Војске Србије генерал-потпуковник Јовица Драганић, амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин и представници Министарства унутрашњих послова.

На крају посете Николај Бордјужа био је примљен Председником Републике Србије Томиславом Николићем.

Видео - ТанјугМинистерство обороны СербииСпутник
Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти