Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

М.Захарова о пресуди В.Шешељу

Захарова о пресуди Шешељу: Наставак политички мотивисаних антисрпских пресуда

Марија Захарова
© Sputnik / Кирилл Каллиников
 

Портпаролка руског Министарства иностраних послова Марија Захарова прокоментарисала је пресуду лидеру радикала Војиславу Шешељу оценивши да је Жалбено веће Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале достојни наследник Хашког трибунала у негативном смислу, те да је реч о наставку низа политички мотивисаних и антисрпских пресуда.

Како је рекла, Министарство иностраних послова Русије је у више наврата скретало пажњу јавности када је реч о суђењу Шешељу – иако комплетна пресуда још увек није објављена, већ је на основу онога што је доступно јавности могуће донети закључак да је текст пресуде контрадикторан.

„Пресуда Шешељу је само наставак политички мотивисаних антисрпских пресуда, далеких од идеје независног правосуђа, и није у складу са идејом транспарентног међународног кривичног правосуђа“, истакла је она.

Захарова је такође рекла да је став Москве да је је Жалбено веће Међународног резидуалног механизма за кривичне трибунале привремена структура те да рачуна на њену потпуну транспарентност и ефикасност када је реч о поштовању стандарда правосуђа, а пре свега по питању брзине решавања судских спорова.

Подсетимо, Жалбено веће механизма кривичних судова у Хагу укинуло је ослобађајућу пресуду лидеру радикала Војиславу Шешељу, и прогласило га кривим за прогон и подстицање на прогон Хрвата у Хртковцима. 

Шешељ, међутим, неће ићи у затвор јер је у притвору Хашког трибунала током суђења провео укупно 11 и по година.

Извор: https://rs.sputniknews.com/rusija/201804121115242349-presuda-seselju-nastavak-politicki-motivisanih-antisrpskih-presuda/

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти