Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

О радној посети С.Лаврова Републици Србији

По приступу питању Косова, Русија и Србија су, како се наводи, уједињене, а то је да се оно може решавати искључиво на основу међународног права и темељне резолуције Савета безбедности УН 1244.

Лавров са председником Александром Вучићем током посете Београду
Лавров са председником Александром Вучићем током посете Београду

Наглашена је и неопходност да Приштина "хитно испуни своје обавезе у оснивању Заједнице српских општина, у складу са споразумима који су постигнути у сарадњи са ЕУ, која мора савесно да испуни своју улогу посредника у дијалогу", наводи се у саопштењу.

Током разгвора које је Лавров имао у Београду, потврђена је заједничка одлучност у јачању напретка у сарадњи у широком обиму, као и да су висок интензитет контаката на највишем нивоу и систематска интеракција кроз спољну политику и друге видове убрзале промоцију великог броја заједничких пројеката, посебно у области енергије и инфраструктуре.

"Две стране су изразиле спремност да заједно промовишу даљи развој руско-српског хуманитарног центра у Нишу, који има значајан допринос у отклањању последица природних непогода, као и обуци одговарајућих стручњака у Србији и другим земљама балканског региона", наводи се у саопштењу и додаје је наглашена заинтересованост Београда за даље уклањање експлозива на српској територији.

Водила се и детаљна дискусија о кључним питањима на билатералној агенди, наводи се у саопштењу и додаје да су наглашени приступи две земље очувању сећања на догађаје из Другог светског рата, противљење фалсификовању историје и блискост у ставовима у кључним елементима међународних тема.

Такође је, како се наводи у саопштењу, констатован пораст трговинске размене у 2017. години, повећан обим руских инвестиција у Србији као и добри изгледи у области технологије и индустријске сарадње.

Лавров је јуче и прекјуче боравио у дводневној посети Србији у склопу обележавања 180 година од успостављања дипломатских односа две земље.

Током посете, шеф руске дипломатије састао се са највишим званичницима наше земље, а присуствовао је и презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве на Врачару.

Преузето је са www.rts.rs

 

Лавров: Русија и Србија објекти неприкривеног притиска Запада

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров

© Sputnik/ Александар Милачић

 
Русија и Србија постају објекти неприкривеног притиска Запада, а западне земље покушавају да искористе интерес Србије ка евроинтеграцијама против Русије, изјавио је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров.

Он је у интервјуу за телевизију „Русија 1“ рекао да је то и српски министар спољних послова Ивица Дачић потврдио у свом говору, односно да Запад покушава да примора Србију на антируске ставове зарад евроинтеграција.

„Нема пуно оних у Европи који могу тако једноставним речима да искажу свој однос према ономе што се дешава“, оценио је.

Лавров је такође испричао и о топлом пријему током свог боравка у Србији. Велики број људи је, како је рекао, упркос киши и снегу присуствовао церемонији полагања венаца у меморијалном комплексу „Ослободиоцима Београда“.

„Нису то плаћени људи били на тим дешавањима, грађани су дошли самоиницијативно. Такав однос ми имамо, јер волимо наше земље, а поред тога Срби воле и Русију, као што и Руси воле Србију“, додао је.

Подсетимо, Лавров је у Србији боравио у дводневној посети 21. и 22. фебруара, где се састао са највишим српским политичким врхом и присуствовао бројним дешавањима у Београду.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com/

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти