Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

МИП Русије у вези одлука Савета ЕУ о ситуацији у Украјини

Донете 12.маја одлуке Савета ЕУ у вези Украјине изазивају дубоке недоумице напором Европске Уније која наставља да кружи простране изјаве које немају везе са реалном ситуацијом у тој земљи.

За Брисел право је време да престане да види у значајном делу украјинског народа који не прихваче кијевске власти "проруских сепаратиста" и да разуме да без признања унутрашње природе дубоког украјинског конфликта неће успети да га регулишу. Европска унија треба да са поштовањем доживи резултате одржаних референдума становника Доњецког и Луганског региона те да допринесе томе да би воља народа била реализована у дијалогу између представника Кијева и Југо-Истока Украјине.

Европска унија треба да не заборави на то да од почетка маја одржан је низ догађаја који су довели до људских жртава у којима против мирних грађана самоименоване украјинске власти у оквиру "антитерористичке операције" искористили су наоружане јединице ултрарадикала, војску и тешка наоружавања. Како се може називати такве активности "умереним приступом" па чак подстицати и поздрављати наводно полазећи из Кијева "предлоге" по проналажања општенационалног дијалога.

У вези са тим бележимо нејасну реакцију ЕУ на предлоге Председника Швајцарске, Вршиоца дужности председника ОЕБС-а Дидијеа Буркхалтера о хитним мерама деескалације и стабилизације ситуације у Украјини кроз преговоре између Кијева и региона.

Не желећи да призна реалност која се створила у Украјини у резултату догађаја који су постали последица антиуставног државног удара у Кијеву те настављајући порочну антируску санкциону логику, Европска унија минира поверење према себе као партнеру и ставља под сумњу претензије на објективну улогу у помоћи сређивању унутарукрајинског конфликта.

12.маја 2014.године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти