Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

МИП Русије: Русија стави кризну ситуацију на Југо-Истоку Украјине на хитно разматрање у Савету Безбедности УН-а и ОЕБС-у

МИП Русије: Русија стави кризну ситуацију на Југо-Истоку Украјине на хитно разматрање у Савету Безбедности УН-а и ОЕБС-у

Развој догађаја на Југо-Истоку Украјине добија веома опасни карактер. Самопроглашене у резултату државног удара кијевске власти узеле су курс на насиљно гушење народних протеста који су постали реакција на потпуно игнорисање законитих интереса становника југо-источних регија, директне претње и насиље према свим који нису сагласни са доминацијом национал-радикала, шовинистичким, русофобским, антисемитским активностима коалиције која је дошла на власт у Кијеву уз директну подршку САД и Европске уније.

Снажно осуђујемо покушаје примењивање грубе силе против оних који митингују уз коришћење милитаната из "Десног сектора" и других илегалних наоружаних формација. Посебни револт изазива криминални налог Турчинова да искористи војску за гушење протеста. У резултату таквих активности на Југо-Истоку већ је пала крв.

Захтевамо од оних који су постављени од стране "мајдана", који су свргнули легитимног Председника Украјине да хитно зауставе рат са сопственим народом, да испоштују све своје обавезе према Споразуму од 21. фебруара. Западни спонзори присталица мајдана нарочито оних који су сведочили поменути Споразум, као и САД које стоје иза њих, обавезни су да смире своје штићенике који се не контролу, да приморају их да се ограде од неонациста и других екстремиста, да сузбијају примењивање оружаних снага против украјинског народа и хитно да започну истинити национални дијалог уз равноправно учешће свих регија у интересу спровођења дубоке уставне реформе. Заправо од Запада зависи могућност да се избегне грађански рат у Украјини.

Руска страна стави кризну ситуацију на Југо-Истоку Украјине на хитно разматрање у Савету Безбедности УН-а и ОЕБС-у.

13.априла 2014.године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти