Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

МИП Русије о војној операцији на Југо-Истоку Украјине

У Русији су револтирани због почетка у Славјанску казнене операције војске уз помоћ терориста из „десног сектора“ и осталих ултранационалистичких организација. Јединице украјинске војске користе тенкови, друга блиндирана возила, борбене хеликоптере, који наносе ракетне ударе по протестантима. Стиже информација о погинулим и рањеним.

Како смо више пута упозоравали, употреба војске против сопственог народа јесте злочин и води Украјину ка катастрофи.

Ако неко имао неке сумње, онда је сада постало сасвим очигледно да бројне изјаве такозване владе Украјине о намери покретања општенационалног дијалога о потрази за путевима излаза земље из најдубље кризе нису ништа друго него лицемерје.

Режим у Кијеву, који је већ погазио уговор од 21. фебруара, сада је грубо прекршио обавезе из Женевске изјаве од 17. априла, која захтева спречавање било којег насиља као најхитнији корак.

Ових дана у Донецкују област на молбу наших западних партнера и у сарадњи са руководством Савета Европе отпутовао је представник Председника Русије Владимир Лукин ради доприноса регулисању ситуације око задржаних у Славјанску војних стручњака европских земаља. Захтевамо да буду предузети свеобухватне мере ради обезбеђења сигурности руског представника. Захтевамо то, јер не искључујемо могућност провокација од стране кијевског режима, који имају за циљ неуспех његове мисије, која је већ угрожена због агресивних акција украјинске војске и екстремиста-милитаната у околини Славјанска.   

Посебну забринутост изазива постојећа информација о томе да током казнене операције украјинске војске и незаконитих ултранационалистичких јединица у живом преносу чуо се енглески језик док међу нападачима на Славјанск били су примећени странци који причају енглески. Инсистирамо на недопуштању било којег спољашњег мешања у дешавања у Украјини. У вези са тим да подсетим на информације које су раније стигле о присуству у Украјини плаћеника из приватне војне организације веома јасно су демантовани од стране Вашингтона. Добро је познато да тзв. приватне војне организације не раде у иностранству без дозволе Стејт департмана САД.

Подржавајући организаторе државног удара у Кијеву у њиховом настојању да силом гуше протесте, САД и ЕУ преузимају на себе огромну одговорност фактички поништавајући путеве ка мировном регулисању кризе. У овој ситуацији категоричко одбијање од стране Вашингтона упркос захтевима из Женевске изјаве од 17. априла да подржи предлоге о организацији под окриљем ОЕБС-а дијалога међу представницима кијевских власти и југо-источних региона Украјине изгледа сасвим неслучајним.

Снажно захтевамо од Запада да се одрекне погубне политике према Украјини, а од оних који су себе прогласили властима у Кијеву – да се хитно престане казнена операција и било које насиље према сопственом народу, да се ослободе политички затвореници и да се обезбеди потпуна слобода делатности новинара. То ће омогучити да се започне реални процес деескалације. Треба да се хитно организује равноправни политички дијалог уз учешће свих региона у циљу елаборисање универзалних договора о будућности земље, а не покушавати се имитирати реформе у ужем кругу самопроглашене „коалиције победника“.

2. маја 2014. године 

 

 

2. маja 2014. године

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти