Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Руски министар за ванредне ситуације у уторак у посети Нишу

Руски амбасадор Александар Чепурин каже да би српско-руски центар у Нишу ускоро требало да добије регистрацију у својству међународне организације. Чепурин очекује да тај центар постане важан фактор сарадње између држава балканског региона у домену ванредног хуманитарног реаговања.

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин најавио је да ће руски министар за ванредне ситуације Владимир Пучков 24. септембра посетити српско-руски центар за хуманитарно реаговање у Нишу.

Чепурин је за Тањуг рекао да је циљ посете Пучкова да заједно са српским званичницима сагледа докле се стигло у развоју центра, отвореног у априлу 2012. године.

Изразивши очекивање да ће центар ускоро добити регистрацију у својству међународне организације, руски амбасадор је подсетио да је његова сврха допринос у превазилажењу последица ванредних ситуација у Србији и другим земљама региона и одлучно одбацио тезу појединаца да је центар "закамуфлирана војна база Русије".

"То је чиста глупост. Свима је очигледно да је Центар јако потребан људима", нагласио је руски амбасадор.

Како је додао, у задатке центра спадају гашење пожара, организација потраге за несталима и спасилачких радова, деминирање, допремање хуманитарне помоћи, обука особља националних служби из ове сфере - заштита становништва Србије и других земаља од природних и техногених катастрофа.

Руски амбасадор је додао да очекује да, уз заједничке напоре, српско-руски центар постане важан фактор сарадње између држава балканског региона у домену ванредног хуманитарног реаговања.

Он је подсетио су ресурси центра прошле године активно коришћени за превазилажење последица мразова и обилних снежних падавина, а да је на молбу српске стране у Нишу током лета била стационирана ваздушна техника Министарства за ванредне ситуације Русије, намењена за гашење пожара.

Августа ове године авион Бе-200 је такође учествовао у гашењу шумских пожара на територији Србије.

Тај авион ће извршити демонстративно гашење пожара током посете Пучкова, додао је Чепурин.

Руски амбасадор је навео да је Русија за финансирање трошкова на име развоја центра 2011. године уплатила прву донацију у износу од два милиона долара, а да је августа ове године руска влада донела одлуку о издвајању више од 41 милион долара за период од 2013. до 2016. године.

"Средства су намењена за финансирање трошкова за обезбеђење делатности и развој центра у Нишу. Ове године издваја се 26 милиона и 910 хиљада долара за опремање центра и набавку неопходне технике - ватрогасних и спасилачких возила, робота и специјалних уређаја", додао је Чепурин.

Према речима руског амбасадора, наставља се и са процесом деминирања.

"Јуна 2010. године формиран је српско-руска јединица у укупном броју од 50 људи за хуманитарно деминирање. Влада Русије донела је одлуку о издвајању донације у износу од 22 милиона 670 хиљада долара за наставак сарадње у деминирању српског тла", рекао је Чепурин.

Како је навео, према подацима од 1. септембра ове године, укупна површина, очишћена од експлозивних предмета, заосталих претежно из времена важдушних напада НАТО 1999. године, износи три милиона 700 хиљада метара квадратних, а пронађено је и размонтирано 12.344 различитих експлозивних предмета.

 

Извор: Танјуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти