Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Међународни скуп о Гогољу у Београду КО ЈЕ ДАНАС ЧИЧИКОВ?

Т. Њежић | 31. 03. 2016 - 15:18х
Дводневни научни скуп „Гогољ и словенски свет“ почиње данас (10.00) на београдском Филолошком факултету почиње.
Манифестација окупља стручњаке, професоре, студенте из разних земаља, одвија се у организацији Дома "Н.В.Гогољ" из Москве а својеврстан је куриозитет да је реномирана руска институција одабрала Београд за овогодишњи скуп.


- Ово је 16. скуп, четрнаест година одржаван је у Москви, прошле године организовали смо га у Бечу а сада са великим задовољством у Београду - каже за “Блиц” Вера Павловна Викулова директорка Гогољевог института и меморијалног дома.

Додаје потом:

- Не тим научним скуповима инспирисаним и посвећеном Гогољу бавимо се шроким спектром тема, ове године она је “Гогољ и словенска култура”. Учествују разни научници из целог света, професори са катедри за славистику из бројних земаља али и студенти. Посебну пажњу посвећујемо иновативностим, новим увидима, новим открићима када је реч о генијалном Гогољевом опусу. Драгоцено је и узбудљиво кад сагледате колико је актуелан и данас у најразличитијим срединама, културама. Његов “Ревизор” и “Мртве душе”, на пример, често прати коментар да су изузетно актуелни, живљи него икад. Гогољ је и велика инспирација да разумемо и сагледамо и себе данас.

Напомиње да је Гогољев меморијални дом на чијем је челу сасвим посебно место:

- То је место где је живео три године пре смрти, у камину спалио другу књигу “Мртвих душа”...И управо са тог места, следећи његове идеје и животни пут, кроз бројне наше активности, отвара многа врата и путеве, од научних, преко културних до хуманитарних.

На питање ко је на данашњој политичкој сцени Чичиков, чувени Гогољев јунак каже:

- Тешко је правити тако конкретну паралелу. Али ако погледамо из перспективе савременог укупног живота то би могли бити банкари, нови банкари који граде своје нове пирамиде. Међутим, Гогољев Чичиков није само оличење махинације. Има и других особина; рецимо шарм, добар је психолог, сналажљив. То би могли препознати у другим људима. Ми у Гогољевом меморијалном дому “Мртве душе” зовемо поемом, због стила и језика који су као чипка.

Вера Павловна Викулова напомиње да је први пут у Београду, да је наишла на изузетну сусретљивост и срдачност код, како је рекла Срба који су најзападнији словенски народ по менталитету тако близак ”да позитивне утиске дели цела руска делегација и истиче:

- Овај скуп је организован захваљујући изузетној и врло оперативној сарадњи са Славенком Терзићем, амбасадором Србије у Москви, Владаном Вукосављевићем (градским секретаром за културу) и Александром Врањеш са београдског Филолошког факултета.

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти