Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Конференција "Парламентарци против наркотика"

"Двострука улога парламентараца у борби против наркотика"

Делегација Народне скупштине учествовала је у Москви на Првој међународној парламентарној конференцији "Парламентарци против наркотика" на којој је потпредседник Скупштине Ђорђе Милићевић истакао да Србија настоји да активно учествује у заједничким напорима на плану решавања проблематике повезане с употребом и злоупотребом дрога.

У пленарном делу Конференције, којом је председавао Вјачеслав Володин, председник Државне думе, Милићевић је рекао да Србија настоји да унапреди национални систем примерима добре праксе других држава. 

Ђорђе Милићевић (архивска фотографија)
Ђорђе Милићевић (архивска фотографија)

У прилог томе нагласио је да је Влада Републике Србије усвојила Стратегију за борбу против дрога у Србији за период од 2014. до 2021. године, као и да је потписала споразуме о сарадњи у области борбе против дрога са великим бројем земаља, како у Европи, тако и целом свету.

Говорећи о ситуација на илегалном тржишту дрога у Србији и у окружењу, Милићевић је истакао да се она знатно изменила у последњих неколико година, услед приступања суседних земаља, Бугарске и Румуније, Европској унији, као и једнострано проглашене независности Косова. 

Ова догађања, како је изнео, знатно су изменила правце за кријумчарење хероина који је усмерен ка тзв. шенгенским границама и на правац Бугарска-Румунија-Мађарска, како би се избегле појачане контроле путника и робе на границама у Србији. 

Милићевић је напоменуо да је у Србији марихуана и даље најзаступљенија дрога, имајући у виду начин производње и чињеницу да у нашој земљи постоје услови за узгајање канабиса. 

Он је истакао да је у порасту број откривених лабораторија за производњу синтетичких дрога, као што је нпр. метаквалон (једина до сада пронађена лабораторија на територији Европе).

Милићевић је указао да парламентарци у борби против наркотика имају двоструку улогу. 

Примарна је, како је казао, изградња нормативног оквира који ће свим елементима државног система обезбедити инструменте неопходне за ову тешку борбу, док је, с друге стране, обавеза парламентараца да инсистирају да сви, пре свега државни актери, законе примењују доследно и у потпуности. 

Нагласио је да је Србија, уз класичне кривичне законе, уназад неколико година донела и низ закона којима је директно или индиректно унапредила рад државних органа на сузбијању нелегалног тржишта дрога.

Делегација Народне скупштине, у саставу потпредседника Ђорђа Милићевића и народних посланика Дубравке Филиповски, Марка Ђуришића и Владимира Ђукановића, учествовала је у понедељак на Првој међународној парламентарној конференцији "Парламентарци против наркотика" у Москви.

Домаћини Конференције били су Државна дума Федералне скупштине Руске Федерације и Министарство спољних послова Руске Федерације, у сарадњи са Организацијом Уједињених нација, саопштила је Народна скупштина.

Циљ Конференције, на којој су учествовали парламентарци из 60 држава, био је успостављање парламентарне димензије међународне сарадње у борби против наркотика и продубљивање постојећег правног оквира за јачање те сарадње на плану сузбијања ширења и употребе свих врста наркотика.

Преузето је са http://www.rts.rs

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти