Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Марија Захарова посетила фестивал у Гучи

Марија Захарова показала колико воли Србију (видео, фото)

Марија Захарова на великој сцени у Гучи

© Sputnik / Александар Милачић

 

Тања Трикић

Портпаролки руског Министарства спољних послова Марији Захаровој вечерас је у Гучи приређен срдачан дочек. Када је стигла у српску престоницу трубе, Захарова је рекла да је изненађена величином манифестације, будућу да ју је дочекао један — Колумбијац! Уочи концерта „Биг бенда“ уручено јој је звање почасног госта Гуче.

„Србијо, добро вече, Гучо, хвала ти“, овим речима је Марија Захарова вечерас започела обраћање са велике бине у Гучи.

„Донела сам вам из Русије велику првy љубав од руског народа и руског руководства. Русија и Србија су пријатељи заувек, рекла је Захарова уз скандирање окупљених: „Русија! Русија“!

Министар Ненад Поповић је рекао да је Марија Захарова показала колико воли Србију.

Након што јој је уручено звање почасног госта Гуче, почео је концерт „Биг бенда“ Дејана Петровића.

Захарова је у Гучу стигла у друштву министара Ивице Дачића и Ненада Поповића. Руску званичницу су дочекали бројни грађани, али, наравно, и — трубачи. 

Марија Захарова је одушевљена музичком добродошлицом била видно добро расположена. Махала је грађанима и поздрављала се с музичарима.

Док је свирао оркестар Бојана Ристића, није могла да одоли да не заигра.

Срдачан дочек Марије Захарове у Гучи
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Срдачан дочек Марије Захарове у Гучи

После срдачног дочека у Општинској управи Гуча, она је обишла и Музеј трубе.

Захарову су у Музеју трубе упознали са историјатом Сабора. Могла је да види и како је Гуча добила име по гукању голубова који су зобали пшеницу, али и да чује причу о саборској липи под којом је 1961. године настао Сабор трубача.

Начелник Моравичког округа Слободан Јоловић рекао је да Гуча одавно није имала част да угости оваквог госта као што је Марија Захарова. Пожелео је да се лепо проведу у варошици, кроз коју је прошло два милиона људи.

„Кривац што је Захарова овде је Ивица Дачић и зато му дугујемо повељу за развој Сабора“, рекао је Јоловић.

Дачић је рекао у шали да је Марија дошла овде због њега.

Марија Захарова у Музеју трубе
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Марија Захарова у Музеју трубе

„Доводио сам овде многе познате личности, али Марија је овде мегазвезда. Ово је њен дан, ја сам само у њеној пратњи.

Дачић је на питање откуд толика пажња према Захаровој рекао да је она светски позната.

Захаровој први пришао — Колумбијац!

Захарова је рекла да је имала прилику да види праву Србију, не ону из филма, него живу слику.

Захарова обилази Сабор у Гучи
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Захарова обилази Сабор у Гучи

„Осетила сам да култура може да уједињује. Видите колико је сукоба у свету, да регионални сукоби постају пожари. А у основи је само борба за превласт, али су прави окидач често и разлике међу људима. И врло је важно видети како се дешава нешто супротно, да култура уједињује. Мала варош у центру Србије показала је да култура може да уједињује. То је одличан пример. Изненађена сам и размерама Сабора. Први човек чак ког сам видела није био Србин него — Колумбијац! Пришао је и захвалио ми“, рекла је Марија Захарова.

Затим су портпаролки руског Министарства спољних послова уручени поклони. У шетњи варошицом пробала је српске специјалитете, међу којима и свадбарски купус.

Захарова у разговору са Поповићем и Дачићем
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Захарова у разговору са Поповићем и Дачићем
 
Извор: https://rs.sputniknews.com/vesti/201808101116845837-zaharova-guca-gde-/
 

ЗАХАРОВА У ГУЧИ (ДИРЕКТАН ПРЕНОС-ОБНОВЉЕНО)

 

Портпарол МИП-а РФ Марија Захарова стигла је у Гучу где јој је приређен свечани дочек.

(фото:Лола Ђорђевић)

Захарова је у Гучу стигла у друштву министара Ивице Дачића и Ненада Поповића.

Марија Захарова у Гучи (фото : Лола Ђорђевић)

Руску званичницу су дочекали бројни грађани, али, наравно, и — трубачи.

Марија Захарова у Гучи (фото : Лола Ђорђевић)

Марија Захарова је, одушевљена музичком добродошлицом, била видно добро расположена. Махала је грађанима и поздрављала се с музичарима…

Лола Ђорђевић/Њуз Фронт

Извор: https://srb.news-front.info/2018/08/10/zaharova-u-guchi-direktan-prenos-obnovleno/

 

ЕКСКЛУЗИВНО Захарова за Спутњик: Нема новца који може да купи љубав Срба (фото)

Марија Захарова

© Sputnik / Александар Милачић

Тања Трикић

Никакав новац не може учинити да Србија и српски народ престану да осећају љубав и право пријатељство према Русији, каже у изјави за Спутњик Марија Захарова, званична представница Министарства спољних послова Русије.

 

„Новац може много штошта да поквари, може и да изазове сукоб, да искриви историју, али чини ми се да посебан однос и атмосфера поверења и пријатељства између два народа, који трају деценијама и вековима, не могу да се покваре никаквим новцем“, рекла је Захарова током посете Гучи, на питање о повећању улагања САД у борбу против наводног руског утицаја на Балкану.

„Кад би се одрекли наше заједничке историје, Срби би изгубили део себе. То је суштина, а то не може да се деси“, уверена је Захарова.

Говорећи о решавању питања Косова, Захарова је истакла да Србија учествује у преговорима, износи свој став и зна своје интересе. Зато, ако се нешто буде одлучивало, биће то искључиво у интересу народа Србије, рекла је портпаролка руског Министарства спољних послова.

Поновила је и какав је став Русије. Како је објаснила, он је доследан и састоји се од неколико компоненти: „То је и компонента међународног права, односно резолуција СБ, то је поштовање суверенитета и интегритета Србије и унутрашњег законодавства, укључујући Устав, и то је, наравно, разумевање да Србија има националне интересе која је она изнела и током преговора“.

Марија Захарова даје изјаву новинарки Спутњика Тањи Трикић
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Марија Захарова даје изјаву новинарки Спутњика Тањи Трикић

На питање будућности и будућих договора треба да одговори сам српски народ, који треба да одреди колико нешто одговара националним интересима, сматра Захарова и додаје да је Русија увек била гарант да према Србији не буде безакоња, које су многи на Западу хтели да доведу до логичног краја.

„Сећамо се како су ’волели‘ Србију крајем осамдесетих и деведесетих и не желимо да се то понови, чак ни на минималном нивоу“, поручује она.

На питање како ће Русија одговорити на санкције САД и може ли то бити забрана извоза ракетних мотора, Захарова је рекла да се узвратне мере разрађују и да ће Русија бити приморана да поново, уместо да размишља о томе како да се односи поправе и извуку из ћорсокака, одговори реципрочно.

„Али погледајте шта се дешава. Пре годину-две САД су говориле да је за све крива Русија, да је треба казнити — прво су смислили као повод Сирију, Украјину, Солсбери и стално се нешто измишља. А видите какве оштре санкције Америка уводи против других земаља. Прави трговински рат почео је између Вашингтона и Пекинга, то је можда у новије време први пут да видимо тако жестоке битке. Треба истаћи да је агресор у овом случају Вашингтон, а не Кина. То нису питања која се не могу решити за преговарачким столом. То је права економска и финансијска експанзија, прави империјалистички агресивни приступ“, навела је наша саговорница.

Марија Захарова на великој бини у Гучи
© SPUTNIK / АЛЕКСАНДАР МИЛАЧИЋ
Марија Захарова на великој бини у Гучи

Она је подсетила да је стигла и вест да САД уводе санкције и против Турске, додајући да је таквих примера много.

„Сетите се какав је оштар став и ограничења Вашингтон увео својим најближим партнерима из ЕУ. Унија још не може да се опорави од тих удара које је задобила. Да не говорим о Ирану — у току је веома жесток окршај, политички, али су активирани сви механизми. Зато није ствар у Русији. Можда САД схватају да губе ресурсе за даљи развој који су им били довољни да би стално излазили из криза. А те кризе свет заиста редовно доживљава. Тих ресурса више нема и потребни су нови, потребна је реална експанзија — политичка, финансијска и економска, које смо данас сведоци“, закључила је Марија Захарова.

Извор: https://rs.sputniknews.com/politika/201808101116850150-Zaharova-Sutnjik-Srbi/

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти