Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Марија Захарова о захтеву Косова за чланство у СЦО

О захтеву Косова за чланство у Светској царинској организацији

Обратили смо пажњу на информацију да МИП Белгије у својству депозитарија Конвенције о оснивању Савета царинске сарадње прихватио изјаву Косова о придружењу поменутој Конвенцији, која подразумева чланство у Светској царинској организацији (СЦО).

Полазимо од тога да јединствени међународно-правни основ за регулисање косовског питања је Резолуција 1244 Савета Безбедности УН од 10. јуна 1999. године, према чему покрајина остаје у саставу Србије. У оквиру дијалога на високом нивоу између Београда и Приштине, који се одвија уз посредовање Европске Уније на основу Резолуције Генералне Скупштине УН-а од 9. септембра 2010. године, године 2012. био је усаглашен само статусно-неутрални формат учешћа косовских делегација у регионалним (балканским) организацијама, који предвиди коришћење фусноте на Резолуцију 1244 СБ УН и саветодавно мишљење од стране Међународног суда правде о декларацији о проглашењу независности Косова. У другим случајевима, право да заступа Косово у мултилатералним структурама припада искључиво Мисији УН, која ради на подручју покрајине. Примање Косова у СЦО без обзира на мишљење Србије јесте кршење договора, који су били постигнути под покровитељством Европске Уније на основу акта УН, што доводи у питање углед самог Брисела на међународној арени.

Према правно-формалном оквиру СЦО, право придружења организацији има само држава. Руска Федерација, као и многе друге земље, не признаје Косово као државу и, према томе, не види било каквих основа да депозитар прихвати ратификационе документе о приступању Конвенцији дотичног субјекта.

Сматрамо да су акције белгијске стране политичке мотивисане, да крше, између осталог, Бечку конвенцију о међународном уговорном праву из 1969. године, која дефинише, између осталог, међународни и непристрасни статус депозитара.

У ствари, били су игнорисани не само постојеће међународна правна акта, већ и став читавог низа земаља-чланица СЦО, који су се изјаснили против чланства Косова у Организацији приликом разматрања истог захтева Приштине 2012. године.

Сасвим је природно, да ћемо на то реаговати. 

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти