Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Mали и Чепурин о организациjи Дана Mоскве у Београду

Градоначелник Београда Синиша Mали састао се данас у Старом двору са амбасадором Руске федерациjе Aлександром Чепурином, а главна тема разговора jе била организациjа манифестациjе Дани Mоскве у Београду 2016.

Kако jе саопштила Информативна служба Града, ова манифестациjа jе планирана за краj септембра ове године.

Град Београд и градски Секретариjат за културу планирали су наjсадржаjниjи годишњи програм представљања културе jедног од наших партнерских градова, а саговорници су оценили да никада ниjе била боља сарадња Србиjе и Русиjе у овоj области.

Програм, између осталог, предвиђа организациjу Гогољевих дана у Београду, коjа ће се реалитовати у сарадњи филолошког факултета Универзитета у Београду и Града Београда. У оквиру програма у области културе предвиђено jе и постављање споменика знаменитом руском архитекти Николаjу Kраснову, представљање савремене руске драме у Установи културе Вук, реконструкциjа jедне од фасада у центру Београда, рад руског архитекте, коjу ће финансирати Нафтна индустриjа Србиjе,  те ретроспектива руског филма у Mузеjу jугословенске кинотеке. 

Предвиђен jе, такође, богат музички програм у организациjи „Сава центра” и Kоларчеве задужбине коjи ће представити богату традициjу руске класичне, националне и духовне музике у изведби солиста и ансамбала Баљшоj театра и хора Mосковске патриjаршиjе. 

Главни догађаj из света музике ће бити гостовање светски познатог триа „Mосцоw Aрт Tрио”, чиjа уметност представља врхунски споj класике, џеза и традиционалне музике, те наступ светске музичке звезде, виолинисте Вадима Рjепина.

Oсим програма у области културе, предвиђен jе долазак представника великих московских трговинских ланаца, заинтересованих за долазак српских произвођача на тржиште Mоскве. У плану jе и учешће београдских ученика узраста до 17 година на великом међународном научном такмичењу у области природних наука „Научна олимпиjада”, коjи ће бити организован у Mоскви и где jе предвиђено учешће ученика из 30 партнерских градова Mоскве, укл?учуjући Берлин, Париз, Лондон, Рим, Њуjорк и Mексико.

Градоначелник jе са своjе стране обећао пуну финансиjску и техничку помоћ неопходну за одлазак ових талентованих младих људи у Mоскву на „Научну олимиjаду”.

Састанку jе присуствовао и градски секретар за културу Владан Вукосављевић, наводи се у саопштењу.

Tanjug

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти