Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лепи тренуци Москве у Београду: Како је то било?

10. октобар 2016. Катарина Лане
У Београду су од 3. до 7. октобра одржани „Дани Москве“. Стална дописница „Руске речи“ у Србији Катарина Лане прича о овом догађају и о утисцима које је он оставио на Београђане и посетиоце из других крајева Србије.
Beograd - Moskva
Синиша Мали, Александар Чепурин и Александар Вучић - Дани Москве у Београду Илустрација: Катарина Лане

Све што је лепо кратко траје, каже српска пословица. Тако је брзо прошла и ова недеља московских дана у Београду.

„Дани Москве“ су одржани захваљујући напорима Руске амбасаде у Србији, градских власти Москве и Београда и Привредне коморе Београда. „Дани“ су отворени концертом класичне музике у извођењу камерног симфонијског оркестра „Musica Viva“ у Коларчевој задужбини. Овај оркестар постоји већ 37 година. На његовом репертоару су и познате светске композиције, и музика која је популарна у уским круговима музичких експерата.

„Дани“ су отворени концертом класичне музике у извођењу камерног симфонијског оркестра „Musica Viva“ у Коларчевој задужбини.

Градоначелник Београда Синиша Мали и министар Владе Москве Сергеј Черјомин Фото Катарина Лане

Градоначелник Београда Синиша Мали и министар Владе Москве Сергеј Черјомин

Невена Марјановић, Београђанка:

„Хвала вам пуно на овом концерту! Ја сам студирала у Москви и од тада ми Москва много недостаје. Вечерас сам доживела нешто посебно! Увек сте добро дошли!

Други дан, 4. октобар, у потпуности је био посвећен економским односима наших градова и земаља. У Сава центру је почео форум на коме су економисти, функционери и бизнисмени Русије и Србије и њихових главних градова разговарали о перспективама сарадње у области туризма, пољопривреде, трговине и изградње метроа. За пар дана је потписано неколико важних споразума. Споразум о сарадњи између Трговинско-индустријске коморе Москве и Привредне коморе Београда омогућиће српској страни да обезбеди радна места за Србе у Русији. Споразум о туризму ће допринети увећању прилива руских туриста у Србију, и српских туриста у Русију. Пословним споразумима се регулише улагање средстава у изградњу београдског метроа и руских објеката. Москва и Београд су мегаполиси који имају много сличних проблема у областима као што су рециклажа отпада, пречишћавање воде или реорганизација инфраструктуре у складу са савременим захтевима градског живота. Учесници форума су размотрили путеве решавања ових проблема. Пословни форум је завршен културним догађајем – концертом плесног театра „Гжељ“ који је публици представио руске народне плесове, али и традиционалну руску ношњу и украсе.

 

Потписивање споразума између Владе Москве и Привредне коморе Београда. Фото Катарина Лане

Потписивање споразума између Владе Москве и Привредне коморе Београда.

Бизнис форум у Сава центру Фото Катарина Лане

Бизнис форум у Сава центру

 

Београђани су имали прилику да упознају и савремено руско сликарство на изложби акварела популарног московског сликара Сергеја Андријаке. Изложба је отворена 5. октобра на Калемегдану у галерији „Цвијета Зузорић“. Андријака је у галерији лично дочекивао високе госте: српског премијера Александра Вучића, градоначелника Београда Синишу Малог, амбасадора РФ у Србији Александра Чепурина и московску делегацију на челу са Сергејем Черјомином.

Александар Вучић, премијер Србије:

„Чак и људи који су лаици, као што сам ја, могу да кажу да је ова изложба величанствена. Када се измакнете од ових акварела, видите у тродимензионалној варијанти колики је он мајстор, што се ретко виђа”.

Руски амбасадор у Београду Александар Чепурин и српски премијер Александар Вучић на изложби Сергеја Андријаке / Фото: Катарина ЛанеРуски амбасадор у Београду Александар Чепурин и српски премијер Александар Вучић на изложби Сергеја Андријаке / Фото: Катарина Лане

Сергеј Черјомин, министар московске градске владе:

„Од самог почетка смо осетили топлину са којом је Београд дочекао Москву. Наши односи не почивају само на културним или економским темељима. Они су грађени столећима. Москва и Београд су се увек међусобно подржавали и никада их није издало историјско памћење”.

Нова историја односа Москве и Београда наставља се у бившој Авалској улици, сада већ Улици Николаја Краснова, где је откривена спомен-плоча славном руском архитекти који је дуго живео и радио у Србији. Овај руски неимар је био емигрант првог таласа. Он је пројектовао здање Скупштине, здање Министарства спољних послова, Дворац Карађорђевића и многе друге објекте на територији Југославије. Све те грађевине плене својим скромним аристократизмом. Многи руски туристи пролазе поред њих и не слутећи да их је саградио њихов сународник коме је Србија постала друга отаџбина. На Врачару је 5. октобра 2016. године одржана свечана церемонија откривања спомен-плоче, а за следећу годину је планирано откривање споменика Николају Краснову у београдском парку Мањеж.

 

Милан Недељковић, председник београдске општине Врачар:

„Ја мислим да је то исправно. То је добро, јер људи који су уткали део себе и свога знања, своје културе, морају имати у Београду своју плочу и свој споменик. Морамо обележити место где су велики људи стварали. То треба да буде пракса београдских општина”.

 

 

 

„Дани Москве у Београду“ пролетели су веома брзо и већ су почеле припреме за „Дане Београда у Москви“. Претпоставља се да ће они бити одржани у пролеће наредне године.

Александар Чепурин, амбасадор Руске Федерације у Србији:

„Наредне године очекујемо веома важан догађај: ’Дане Београда у Москви’. У Србији има много изванредних уметника и извођача које Русија треба да види и чује. То није само чувени Емир Кустурица, него су то и млади таленти, који су заслужили да их Русија упозна и заволи“.

 

Изложба Сергеја Андријаке
Фото Катарина Лане

Изложба Сергеја Андријаке

 
Александар Чепурин на изложби Сергеја Андријаке
 
Фото Катарина Лане

Преузето је са http://ruskarec.ru

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти