Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: Пропали напори ЕУ, притисак да Приштина формира војску

Лавров: Пропали напори ЕУ, притисак да Приштина формира војску

Пропали су напори Европске уније у посредовању између Београда и Приштине, оценио је Сергеј Лавров. Нагласио је да се на Приштину врши притисак споља, пре свега из САД, да формира сопствену војску. Министар спољних послова Уније Комора Суеф Мухамед ел Амин потврдио је да његова земља сматра Косово делом Србије.

Руски министар спољних послова Сергеј Лавров рекао је да је очигледно да су напори ЕУ пропали, јер је Приштина одбила да реализује све договоре који су до сада постигнути.

Сергеј Лавров (архивска фотографија)
Сергеј Лавров (архивска фотографија)

Прецизирао је да се ту пре свега мисли на формирање Заједнице српских општина, пренео је Спутњик.

"Настојање Приштине да формира сопствену војску представља најгрубље кршење Резолуције 1244 Савета безбедности Уједињених нација. Поред тога, Приштину на то притискају споља, а пре свега из САД", рекао је Лавров.

Након састанка са министром спољних послова и међународне сарадње Уније Комора, Суефом Мухамедом ел Амином, Лавров је нагласио да Русија поздравља одлуку Уније Комора да повуче признање Косова.

Како је објаснио, Москва поздравља одлуке земаља да повуку признање јер предузимање било каквих корака мора да буде засновано на Резолуцији 1244 Савета безбедности УН, којом се Србији потврђује суверенитет над територијом Косова.

"Чињеница да неке земље преиспитују свој став о признању Косова и повлаче (признање) или се уздржавају од доношења одлуке у корист таквог признања показује одговорност и ослањање на међународно право", рекао је Лавров.

Додао је да ће Русија наставити да врши притисак да се примењују одлуке које је донео Савет безбедности УН, нарочито Резолуција 1244.

"Сви даљи кораци за решавање актуелне ситуације, која је очигледно ненормална, требало би да се предузимају на основу Резолуције 1244", нагласио је Лавров.

Шеф руске дипломатије подсетио је и да Москва снажно подржава дијалог Београда и Приштине протеклих година како би се постигло узајамно прихватљиво решење и да подржава улогу Европска уније као посредника, додаје Тас.

Ел Амин: Косово је део Србије

Министар спољних послова и међународне сарадње Уније Комора Суеф Мухамед ел Амин потврдио је да његова земља сматра Косово делом Србије.

"Наш став је да је Косово део Србије", нагласио је Ел Амин на конференцији за новинаре, након разговора са шефом руске дипломатије.

Према његовим речима, Србија и Унија Комора имају сличан проблем.

"Ако би Мајот (острво око којег се споре Унија Комора и Француска) сутра прогласио независност и остале државе то признале, поступили бисмо као Србија да обновимо наш територијални интегритет", рекао је Ел Амин.

За Унију Комора су, нагласио је, географија, историја и кључне резолуције УН од највећег значаја, пренео је Тас.

"Када говоримо о усклађивању са међународним правом, то се уклапа са питањем Косова. Међународна правила би требало да буду применљива и поштована. Пажљиво посматрамо развој ситуације", поручио је Ел Амин.

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић је раније ове недеље, након састанка са Ел Амином у Београду, рекао да је Унија Комора повукла признање једнострано проглашене независности Косова, док је саветник косовског министра спољних послова Беџета Пацојила, Јетљир Зиберај, рекао да нема ничег истинитог у тој вести.

Извор: http://www.rts.rs/page/stories/ci/story/1/politika/3316785/lavrov-propali-napori-eu-sad-vrse-pritisak-da-pristina-formira-vojsku.html

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти