Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров и Дачић у Универзитету у Београду

Дачић: Нема одбране српских интереса без Русије

Министри спољних послова Србије и Русије, Ивица Дачић и Сергеј Лавров, обратили су се професорима и студентима Универзитета у Београду, поруком да Србија никада неће водити антируску политику, односно да званична Москва цени самосталну спољну политику коју наша земља води.

Ивица Дачић је поручио је да су данашњи међународни односи такви да је потребно водити одлучну спољну политику у одбрани државних интереса Србије, а то је, како је објаснио, уско повезано са српско-руским односима.

Предавање Сергеја Лаврова и Ивице Дачића у Ректорату
Предавање Сергеја Лаврова и Ивице Дачића у Ректорату
 

"Србија данас не може да одбрани националне државне интересе без помоћи Русије", истакао је Дачић и додао да из тог разлога свако ко у Србији говори о томе да би требало водити антируску политику под утицајем Запада, говори - на штету Србије.

Он је навео да је за Србију велика част што је прославу јубилеја српско - руских дипломатских односа увеличао један од "највећих и најбољјих пријатеља" које Србија има у свету - Сергеј Лавров.

Подсетио је на вишевековне односе две земље, који, према његовим речима, вуку корене од првих продора хришћанства на просторе данашње Русије и Србије.

"Ми смо данас суочени са притисцима појединих земаља да би требало да се придружимо санкцијама против Русије, или да гласамо против Русије у међународним организацијама. Свима треба да буде јасно да због интреса Србије, не само моралних, него и рационалних, државних, Србија не сме никад да води антируску политику - и она то никад неће урадити", истиче српски министар.

Српска политика подразумева савезништво са Русијом, каже Дачић, додајући: "Не видим други начин."

Напомињући да Србија у сваком тренутку може да се обрати Русији и Лаврову за помоћ, Дачић каже да је однос две земље однос не само речи и писма, него и дела.

титловано агенцијом https://srb.news-front.info/

Лавров: Русија цени самосталност српске спољне политике 

Шеф руске дипломатије каже да се у Москви цени самостални и мултивекторски курс спољне политике коју води Србија и спремна је да јача стратешке односе са Србијом.

Указао је да је у свету данас велика напетост, да има више жаришта и указао да су западне земље после ере Хладног рата наставиле да освајају нова геополитичка пространства, пре свега ширењем НАТО, а да су у неким приликама, као што је био случај 1999. године, грубо кршили међународно право бомбардовањем Србије или када су пре 10 година легитимизовали своју агресију и признали Косово.

Русија ће, каже, и даље подржавати позицију Србије када је реч о очувању националног суверенитета и интегритета, и поштовања Резолуције УН 1244.

Како каже, тужни резултат политике Запада и наметања избора "или Запад или Русија" су сукоби у Украјини.

"Без извлачења лекција тај избор се сада ставља пред земље региона Балкана", упозорава Лавров.

Он такође указује и на намере Запада да се ојача амерички утицај у Европи и региону и истисне Русија посебно када је реч о снабдевању енергентима.

Руски министар подсећа на обустављање пројекта Јужни ток и улоге Бугарске у томе и изражава наду ће поуке бити извучене и да се то неће десити и са неким будућим пројектима.

Сматра и да регион Балкана није терен за геополитичке игре.

Предавање у Ректорату
Предавање у Ректорату

"Ценимо став Србије о војној неутралности", поручује Лавров, а на питање студената шта мисли колико је та позиција одржива он одговара:

"То је одлука српске владе, српско руководство је више пута потврдило и немамо никаквог разлога да у то сумњамо."

Када је реч о европским интеграцијама Србије, изражава уверење да би Србија имала користи од сарадње и са ЕУ и са Евроазијском унијом.

"Свет се мења, појављују се нови центри моћи а све више земаља опредељује се за прагматичну спољну политику засновану на сопственим интересима. Европа се суочава са бројним изазовима и није више центар светске политике", додао је он.

Студенте београдског Универзитета занимало је шта Русија ради на очувању матерњег језика и како се боти против утицаја других језика, на шта је Лавров рекао да држава која себе уважавама пре свега мора да ради на поштовању свог језика и његовој заштити.

Такође занимало их је и како види улогу младих који се образују за будуће дипломате, а одговарајући на питање студента Дипломатске академије МСП о томе како види покушаје фалсификовања историје и то како је Србија лажно представљана деведесетих година, он је подсетио да је управо залагањем Русије Резолуција 12 44 усвојена у том виду.

"Једном приликом су донели текст у којем уопште није било става о суверенитету Србије а Русија је инсистирала управо на томе", рекао је он, додајући да су и он и председник Србије Александар Вучић више пута говорили о 90-им годинама с циљем да се извуку поуке.

Митрополит црногорско-приморски Амфилохије поклонио је руском шефу дипломатије Сергеју Лаврову књигу "Ново косовско распеће" написану на руском језику, преноси портал Спутњик. Како се наводи, тај чин је био мимо протокола.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти