Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Лавров: Русија и САД усагласили нацрт резолуције о Сирији

Руско-амерички нацрт резолуције Савета безбедности УН о Сирији је усаглашен, јавиле су руске новинске агенције, позивајући се на шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова.

"Усагласили смо руско-амерички нацрт резолуције, који ће данас бити упућена СБ УН ради подршке одлуци, која ће како очекујем, бити донета у Организацији за забрану хемијског оружја", рекао је Лавров а преноси Итар-Тасс.

Према његовим речима, резолуција која ће бити понуђена на разматрање других чланица СБ УН (Велике Британије, Француске, Кине) следи логику договора из Женеве о оквирима поступања за уништење хемијског оружја у Сирији. 

Такође, како је рекао, она не предвиђа никакво поступање по Глави ВИИ Повеље УН и истиче важност ослањања на професионалне способности експерата Организације за забрану хемијског оружја.

Такође, позива се генерални секретар УН да пружи помоћ експертима Организације у целом послу и утврди обавезе које сиријска страна треба да испуњава као учесница Конвенције о забрани хемијског оружја.

Како је пренела агенција РИА Новости кршење процедуре о хемијском оружју СБ УН ће разматрати засебно и оно треба да буде потпуно доказано.

СБ УН ће поново те случајеве разматрати, између осталог биће спреман да постпуа по Глави ВИИ сразмерно тежини кршења, које треба да буде сто одсто доказано, рекао је Лавров.

Лавров је рекао да нацрт резолуције позива на сарадњу не само сиријске власти, већ и опозицију.

 

Извор: Танјуг

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти