Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Кустурица: Путин је унео равнотежу у светску политику

04. новембар 2016. Руска реч
Кустурица је такође рекао да би желео чешће да борави у Русији и да намерава да сними филм у овој земљи.
Emir Kusturica and Vladimir Putin
Илустрација: kremlin.ru

Познати српски редитељ Емир Кустурица сматра да је председник Русије Владимир Путин унео равнотежу у светску политику. Кустурица је то изјавио у Великом дворцу Кремља, где су данас уручене руске медаље и ордени страним држављанима.  

Кустурица је изјавио да се радује што је одликован Орденом пријатељства. „То је велика част за мене, јер мислим и верујем да је председник Русије Владимир Путин човек који је унео равнотежу у светску политику”, рекао ја српски редитељ у разговору са новинарима, преноси „Взгляд”.

Кустурица је такође рекао да би желео чешће да борави у Русији и да намерава да сними филм у овој земљи. „Желим да снимим филм овде, у Русији. Имам много идеја, не знам коју ћу изабрати”, рекао је редитељ.

Он је истакао да би желео да сними филм и у Француској. „Моји филмови су увек били српски. Један је амерички. Треба да снимим и руски и француски”, закључио је Кустурица, који осим српског има и француско држављанство.

У Кремљу је на свечаном пријему поводом Дана народног јединства Владимир Путин уручио државне награде (орден Пријатељства и Пушкинову медаљу) страним држављанима за посебне заслуге на јачању мира, пријатељства, сарадње и разумевања међу народима. У свом говору Путин је, измађу осталог, цитирао Кустуричине речи.

 

Преузето је са http://ruskarec.ru/news

 

Кустино „спасибо“ Путину

Фото © Sputnik/ Алексей Дружинин

Оливера Икодиновић

Руски председник Владимир Путин уручио је данас српском редитељу Емиру Кустурици награду — Орден пријатељства за изузетан допринос учвршћивању пријатељства народа, за популаризацију руског језика и културе у иностранству. Кустурица се на руском захвалио Путину и том приликом подсетио да током првог њиховог сусрета уопште није говорио руски. „Поштовани господине Путине, када смо се срели први пут нисам говорио руски језик, други пут врло мало, а сада вам се захваљујем (на руском) на овом ордену“, рекао је Кустурица добијајући награду из руке председника Русије. Кустурица је истакао да је за њега то велика награда, зато што мисли и верује да је председник Руске Федерације човек који уноси равнотежу у светску политику.

 

Он је рекао да би волео чешће да долази у Русију и да ту сними филм, додајући да има много идеја, али да тренутно не може да се одлучи коју да реализује. Такође, како је рекао, волео би да сними филм и у Француској. „Моји филмови су српски, један је енглески. Треба снимити и на руском и на француском“, истакао је Кустурица.  Орден пријатељства је државна награда Руске Федерације, која се додељује од 2. марта 1994. године. Његов аутор је совјетски и руски уметник Александар Жук. Орден је направљен од сребра са позлатом, окружен ловоровим гранама са зеленим и црвеним тачкама од рубина. © SPUTNIK/ ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ Емир Кустурица на додели награда у Кремљу До сада су тим орденом награђивани како страни држављани, тако и држављани Русије, за посебне заслуге у јачању мира, пријатељства, сарадње и узајамног разумевања међу народима, за зближавање и узајамно богаћење култура, за велики учинак у реализацији заједничких економских пројеката и привлачење страних средстава у економију Русије.

 

© SPUTNIK/ ОЛИВЕРА ИКОДИНОВИЋ Новинарка Спутњика са Емиром Кустурицом у Кремљу уочи доделе награде

Иначе, у Русији се данас обележавају два празника — Дан иконе Богородице Казањске, чији је лик повезан са ослобађањем Русије, и Дан народног јединства, установљен у част народног устанка ослобођења Москве од пољско-литванских освајача 1612. године. Тај празник се у Русији традиционално слави од 2005. године. Широм земље се одржавају свечаности, концерти, маршеви и скупови, a Патријарх московски и целе Русије Кирил служио је данас литургију у Успенској саборној цркви Кремља у част иконе Богородице Казанске.

 

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com/

 

Почаст Кустурици у руском граду ракета

 

Фото © Sputnik/ Владимир Астапкович

У част Емира Кустурице и тога што је добио Орден дружбе у Долгопрудном, граду нобеловаца и космонаута, у руском ракетном центру приређено је велико славље и исказана је велика љубав према Србији и прослављеном редитељу. На Обласном позоришном фестивалу „Долгопрудненска јесен“, у Кустуричину част изведена је Цигарелијева „Ханума“ Дмитровског драмског театра „Бољшоје гнездо“. Аплаудирали су гледаоци, глумци и  чланови жирија, а директорка позоришта „Город“ Жанета Арутјунјан свој театар је украсила бојама српске заставе. Осим тога, Арутјунјанова је на специјално за ту прилику одштампаним брошурама омогућила сваком гледаоцу да Кустурици упути честитке поводом Ордена дружбе, који ће му сутра, највероватније, лично уручити Владимир Путин у Кремаљском дворцу. На брошурама је писало — „Хвала ти што постојиш!“, „Емир Кустурица — легенда Балкана!“, „Кустурица  — New planet!“.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com/

Категорије: Култура

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти