Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Концерт Валерија Гергијева у Сава центру 31.01.17.

Обавештавамо Вас да 31. јануара 2017. године у уторак у 20.00 у Великој дворани Сава Центра се припрема импресиван уметнички догађај, догађај године, гостовање светски познатог руског диригента Валериј Гергијева са чувеним Оркестром Маријинског театра, једним од најстаријих оркестара у Русији. Позивамо свих да дођу да поделе ову радост са нама!

Валериј Гергијев на данашњи дан јесте без претеривања један од правих музичких симбола Русије, који је посветио читав свој живот не само развоју и очувању класичне руске музичке културе него и промовисању вредности класичне музике у свету као универсалног начина дијалога и узајамног разумевања. 

 

Прво, Гергијев тренутно јесте оснивач и руководилац таквих значајних међународних фестивала као што су „Међународно музичко такмичење Чајковски“, које је управо Гергијев почео да одржава у Санкт-Петербургу и Москви истовремено од 2011. године; „Московски Васкршњи фестивал“ (основао је лично 2002. године, сада је сверуска и међународна манифестација, која спаја симболику васкрсења Христова са победом у Другом Светском рату те промовише вредности класичне музике током априла-маја у више од десет градова Русије као и у иностранству, срце фестивала је класични концерт у Москви за 300 000 слушаоца на отвореном), фестивал „Звезде Белих Ночију“ (чији је оснивач 1993. године), који улази у десетку највећих фестивала класичне музике света. 

 

Такође Гергијев се налази на челу таквих великих фестивала као што су Микели у Финској, Фест Црвеног мора у Ејлату и Ротердамски фестивал као и друге.

Друго, Гергијев у децембру 2003. године створио је властити Фонд у сврху развоја добротворне делатности у сфери класичне музике као и промовисања младих талената. 2009. године Гергијев је успоставио један од сада најчувенијих руских музичких брендова Маријински, који се бави производњом најквалитетнијих снимака класичне музике.

Валериј Гергијев на светском нивоу је увео традицију обележавања класичном музиком битних догађаја, користећи модерна средства комуникације.

Почетком 2000-х година широм света је одржао низ добротворних концерата ради сакупљања средстава за породице жртава, убијених терористима у граду Беслану; у августу 2008. године дао је велики симфонијски концерт на рушевинама престонице Јужне Осетије - Цхинвала након агресије грузијске војске.

 

 

2010. године дириговао је оркестром на затварању зимских Олимпијских игара у Ванкуверу, у мају 2011. године организовао је концерт ради помоћи настрадалим током катастрофе у Фукушими, у мају 2016. године наступио у рушевинама ослобођеног од терориста града-музеја Палмире.

 

Тренутно оркестар Маријинског позоришта одржава 760 концерата током сезоне у више од 30 земаља и јесте на првом месту између најпутујућих колектива света. 

 

 

Више пута су га називали „Диригент године“: 1994. године –„International Classical Music Awards“, 2009. године – Краљевско филхармонијско друштво Велике Британије. 2010. године ушао је у ТОП-100 најутицајнијих људи земаљске кугле у категорији "радници културе и уметности". 2011. године француски часопис "Класика" назвао је Гергијева "Уметник године".

Има више страних државних награда за ширење националне музичке културе и развој међународног пријатељства од сваке земље, између којих су Италија, Јапан, Јерменија, Киргизија, Немачка, Пољска, Украјина, Финска, Француска, Холандија, Шпанија и многе друге. 

 

МУЗИЧКИ ДОГАЂАЈ ГОДИНЕ

 НАЈВЕЋИ ДИРИГЕНТ СВЕТА ВАЛЕРИЈ ГЕРГИЈЕВ

Симфонијски оркестар Маријинског театра

Изузетно нам је задовољство да Вас обавестимо да САВА ЦЕНТАР – једна од наших најрепрезентативнијих културних институција, припрема импресиван уметнички догађај, догађај године, гостовање светски познатог руског диригента Валерија Гергијева са чувеним Оркестром Маријинског театра,  једним  од најстаријих оркестара у Русији,  31. јануара  2017. године у Великој дворани Сава Центра.

Валериј Абисалович Гергијев  - Valery Abisalovich Gergiev, прави је представник  Санкт Петербург диригенске школе, ученик легендарног и једног од највећих диригента Русије, професора Иље Мусина. У току студија на Лењинград конзерваторијуму, Гергијев је победио на такмичењу Херберт фон Карајан, након чега је позван да се придружи Киров Театру (сада Маријинском) као асистент  главног диригента. Године 1988. Валериј  Гергијев именован је за музичког директора позоришта Маријински, а 1996. је постао је уметнички и генерални директор (водећи  директор оркестара , опере и балета).

Међународна активност једног од највећих диригената свих времена, није ништа мање интензивна и богата.  Дебитује 1992. године у Баварској државној опери (М.Мусоргски –''Борис Годунов''), 1993. године уКраљевској кући опере /Ковент Гарден/ (П.И.Чајковски- ''Евгеније Оњегин''), 1994. у Метрополитен опери (Ђ.Верди –''Отело'' са Пласидо Домингом у насловној улози).  Маестро успешно наставља да сарађује са великим светским оперским кућама, ради саСветским Оркестром мира,  филхармонијама у Берлину, Паризу, Бечу, Њујорку и Лос Анђелесу, симфонијским оркестрима Чикага, Кливленда, Бостона и Сан Франциска, Краљевским „Концертгебау''оркестром (Амстердам) и многим другим  ансамблима. Од 1995. до 2008. године Валериј Гергијев је водећи диригент Ротердамске филхармоније (остаје почасни диригент до данашњих дана), а од 2007. до 2015. године био је водећи диригент Лондонског симфонијског оркестра. Од јесени 2015. године је главни диригент на челу Минхенске филхармоније.

Као звезда диригент, маестро Гергијев носи велики део музичког света на раменима, један је од оних чаробњака звука, који могу привући публику и дочарати им музику на такав начин да осећају као да се земља покреће. Његово инспиративно музицирање, потпуно невероватна енергија, страст за музиком, велики  квалитет  пријатељства и идеализма, даје му јединствено место у свету. Магични Валериј Гергијев, потпуно заслужује свој рејтинг магазина ''Тајм'' као један од 100 најутицајнијих људи.

Гостовање великог Валерија Гергијева са чувеним симфонијским оркестром Маријинског театра свакако је најзначајнији музички догађај године у нашој земљи, зато присуствујте  концертуза сва времена.

СЛУЖБА ЗА ОДНОСЕ СА ЈАВНОШЋУ САВА ЦЕНТРА

 

Славни руски диригент стиже у Београд

 © Sputnik/Максим Блинов

Прослављени руски диригент Валериј Гергијев и Оркестар Маријинског театра из Санкт Петербурга наступиће 31. јануара у београдском Сава центру. Валериј Гергијев је један од најбољих представника санктпетербуршке диригентске школе, ученик легендарног Иље Мусина, једног од највећих руских диригената.

У Београд стиже уметничка фигура посебне генијалности и чудесног стваралачког израза који фасцинира својим богатством и раскоши, рекао је директор сектора за културу Сава центра Вук Жугић. Према његовим речима, посебно задовољство и радост изазива долазак Оркестра Маријинског театра, који ће у Србији наступити први пут. 

Овај оркестар одавно је постао бренд Русије, коју, како је истакла директорка Руског дома у Београду Надежда Кушченко, не представљају само рудна богатства него и светски призната култура.

Оно што је већ постало добра традиција јесте да Оркестар Маријинског театра наступа свуда где се обележава година руске културе, било да је реч о Паризу, Амстердаму или Риму. Овај јединствени колектив неуморно трага за новим уметничким формама, али истовремено успева да сачува класичну руску традицију и наслеђе. 

Валериј Гергијев је уметник изузетне енергије, истовремено ангажован на мноштву културних пројеката. Поред тога што је уметнички руководилац и директор Маријинског театра Санкт Петербурга, Гергијев је и на челу Удружења хорова Русије, декан санктпетербуршког универзитета уметности, главни диригент Минхенског филхармонијског оркестра и Унесков уметник мира.

Гергијев је народни уметник Русије, Украјине и других земаља. Добитник је бројних руских државних одликовања, као и националних признања Француке, Италије, Шпаније, Јапана и многих других земаља.

У току студија на Лењинградском конзерваторијуму, Гергијев је победио на такмичењу „Херберт фон Карајан“, након чега је позван да се придружи Киров Театру (сада Маријинском) као асистент главног диригента. За уметничког директора Маријинског театра именован је 1988, а 1996. постао је уметнички и генерални директор овог позоришта.

Гергијев је успешно сарађивао с великим светским оперским кућама, Оркестром света, филхармонијама у Берлину, Паризу, Бечу, Њујорку и Лос Анђелесу, симфонијским оркестрима Чикага, Кливленда, Бостона и Сан Франциска и многим другим ансамблима.

Магазин „Тајм“ је Гергијева уврстио на листу 100 најутицајнијих људи света. Прошлог лета Гергијев је са Симфонијским оркестром Санкт Петербурга одржао концерт у древној сиријској Палмири, која је у том тренутку била ослобођена од терориста.

 Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти