Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Конференција за штампу С.Лаврова и А.Вучића

Обраћање Лаврова и Вучића медијима

 

Почело је обраћање Сергеја Лаврова и Александра Вучића после састанка у вили Мир.

 

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Вучић са Лавровом: Србија и Русија никада нису ишле једна против друге

Председник Србије Александар Вучић истакао је да 180 година од успостављања дипломатских односа Србије и Русије односе карактерише да нисмо ниједном ишли једни против других, што је ретки пример и случај било којих народа у свету. Вучић је предао Сергеју Лаврову писмо за председника Путина. Ми смо у Србији код куће, поручио руски шеф дипломатије.

На заједничкој конференцији за новинаре са Лавровом у Вили "Мир", председник Александар Вучић рекао је да данас обележавамо 180 година од успостављања дипломатских односа, током којих смо прошли "сито и решето", изгубили много људи борећи се за слободу народа.

 
Лавров: Нећемо остати по страни

Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да његова земља неће стајати по страни ако САД буду укључене у дијалог Београда и Приштине и ако добије позив из Србије да се укључи.

Лавров је рекао да ЕУ мора да предузме додатне кораке како би оправдала поверење које је добила посредујући у дијалогу. 

"Ми ћемо саслушати мишљење Србије. Ако у дијалог буду позване САД и ако Србија позове Русију, ми нећемо остати по страни", каже Лавров.

 

Пренео је да му је Лавров уручио писмо председника Руске Федерације Владимира Путина, у којем на веома леп начин говори о сарадњи две земље и будућим односима.  

"Предао сам министру Лаврову писмо за председника Путина у знак захвалности за све што је учинио на развоју добрих билатералних односа две земље и у нади да их још више унапређујемо", казао је Вучић.

Рекао је да је написао још једно писмо у име грађана Србије за породицу Романа Филипова, припадника руске војске, и замолио Лаврова да га преда.

"Завршио сам то писмо говорећи о храбрости која је задивила српски народ и грађане Србије. Завршио сам како се говорило у време највећих хероја, српских јунака: 'За јунацима се не плаче, за њима остаје шта су учинили'", истакао је Вучић.

 

Вучић: Размена Србије и Русије виша од 2,6 милијарди долара

Говорећи о економској сарадњи, Вучић је рекао да је ниво трговинске размене Србије и Русије у драматичном порасту, и да је у 2017. години премашио 2,6 милијарди долара.

Како је рекао, Србија је извоз повећала за 25,2 одсто и истовремено се захвалио што су у Русији препознали квалитет и прихватили нашу робу.

Додао је и да је извоз Русије у Србију порастао за 4,8 одсто и да се нада да ће и даље расти. Посебно је указао на сарадњу у енергетском сектору и истакао значај НИС-а, те најавио и даљу сарадњу, истакавши да је Србији због њеног економског раста и успеха све више потребан гас и да се тај раст мери стотинама милиона кубика годишње и стално расте.

Како је рекао, очекује да купујемо руски гас и у будућности и да ћемо га и добијати кроз "Турски ток", преко Бугарске...

"Сви договори ће бити испуњени" 

Додао је да ће сви договори које Србија и Русија постижу бити и испуњени и да је уверен да ће светске и европске околности дозволити и да се сви ти договори испуне.

Конференција за новинаре Вучића и Лаврова
Конференција за новинаре Вучића и Лаврова

Вучић: Не мењамо политику према Русији

Председник Александар Вучић поновио је да Србија неће уводити санкције Русији и додао да се нада да ће у ЕУ имати разумевања за то.

"Ја сам веома прецизан човек и људи у Србији, и они који ме воле и који ме не воле, знају да када нешто кажем – то је тако. Србија неће мењати политику према Русији", рекао је Вучић. Како је истакао, то је говорио раније и на сваком месту, у Москви, Вашингтону и Бриселу.

Русија доследно, подсетио је председник, подржава позицију Србије када је у питању КиМ, а у складу са међународним правом.

Вучић је указао да је у Стратегији за Западни Балкан први пут стављено да би Србија морала да изврши потпуну хармонизацију и усаглашавање са европском политиком пре потпуног приступања у Унију, док је раније било да тај процес мора да се заврши приступањем ЕУ.

 

Указао је и на културне, духовне и друге везе Србије и Русије и захвалио на помоћи која је добијена за мозаик у Храму Светог Саве, који ће сутра заједно са Лавровом обићи, али рекао и да је и Србија одвојила десет милиона евра за те намене.

Вучић је додао да ће Храм на Врачару бити не само место вере и духовности већ и туристичко место од значаја за економију. Додао је и да војнотехничка сарадња увек иде у добром смеру, да су задовољни и да ће је наставити.

Како је рекао, Србија има далеко бољу финансијску ситуацију него што је имала, убрзано ће модернизовати војску и "увек ћемо бити у стању да сачувамо своју земљу и територију и себе заштитимо".

Вучић је рекао и да је Лаврову нагласио да је Србија војно неутрална и да ће остати војно неутрална.

"Хвала руским пријатељима на поштовању Србије и њене независности и суверенитета", рекао је Вучић и пожелео добре изборе у Русији 18. марта и нагласио да је уверен да ће се наставити добра сарадња са руководством Руске Федерације.

"Србија наставља да гради најбоље односе са Русијом"

Председник је говорио и о евроинтеграцијама. "Србија је на европском путу, али наставиће да гради најбоље односе са Руском Федерацијом, уз жељу да ти односи буду још бољи, рекао је Вучић.

"Претпостављам да ће бити различитих врста жеља и притисака да ти односи иду у другачијем смеру, али Србија ће бити на истој линији, поштоваће традиционалне односе и развијати најбоље односе са Руском Федерацијом", рекао је Вучић.

Председник је истакао да је Србија независна земља и да одлуке доноси самостално, и тако ће се и убудуће понашати

"А да ли ће се те одлуке у сваком тренутку свима допасти? Нисмо ми овде да бисмо били вољени од неких других, већ да бисмо радили ствари које су у најбољем интересу наше државе и нашег народа", рекао је Вучић.

Председник је пренео захвалност Лаврову на подршци коју Русија пружа, на поштовању територијалног интегритета, слободе и независности наше земље.

Вучић је на питање новинара да прокоментарише изјаву Бакира Изетбеговића рекао да би волео да се у БиХ мање користио речник оптужби на рачун других народа, а мало више речник заједништва.

Лавров: Русија не намеће ништа и не условљава Србију

После Вучића, новинарима се обратио и руски шеф дипломаије. Лавров је истакао да су Русија и Србија партнери, који један другом ништа не намећу, те да Москва поздравља напоре Србије на путу ка ЕУ, али и у односима са евроазијским савезом.

Лавров је казао да Русија не тражи од Србије да престане да има било какве контакте са било ким у свету.

"Увек смо били за то да партнери имају слободу избора и развијају своје политичке везе", поручио је Лавров.

Лавров је, указујући да Србија сарађује са НАТО-ом, али и Савезом за колективну безбедност, нагласио да статус неутралности Србије јесте један до најважнијих фактора стабилности на Балкану.

Рекао је да се осећа у Србији као код куће, а да обележавање 180 година од успостављања дипломатских односа представља прилику да се размотри реализација договора о којима су се председници Вучић и Путин договорили током бројних контаката.

Статистика може да буде различита, али апсолутно је јасно да робна размена стално расте и премашује две милијарде долара.

Казао је да везе два народа датирају далеко пре успостављања дипломатских односа, и то су духовне и верске везе.

Лавров: Не страхујемо од украјинског сценарија у Србији

Лавров је поручио да билатерални односи Србије и Русије имају одличну перспективу, да се Русија противи стављању земаља региона Балкана пред избор - или Запад или Русија, наглашавајући да свака земља сама бира своје партнере у складу са својим интересима.

Такође је поручио да не страхује од украјинског сценарија у Србији. "Не бојимо се за Србију док има од народа изабрану власт - председника Вучића и његов тим", рекао је Лавров. Наглашава да су односи Србије и Русије засновани на међународном праву и балансу интереса.

"Ништа не намећемо једни другима, нити тражимо једни од других да нека страна са неким не комуницира. Полазимо од тога да обе стране имају пуну слободу избора и развоја односа са свима у складу са сопственим интересима", рекао је Лавров.

Када је реч о Косову подсетио је да је Резолуција УН 1244 једина легитимна основа за деловање. Навео је да су напори ЕУ да посредује између Београда и Приштине поздрављени и кроз УН и да се од ЕУ очекује да ту своју обавезу одговорно спроводи.

Лавров међутим сматра, да дијалог који је успостављен између Београда и Приштине не обезбеђује спровођење одлука.

У том контексту он је подсетио да је прошло већ неколико година од договора о ЗСО али да од тога ни данас нема ништа, такође нагласио је да још увек није формиран Специјални суд, и посебно указао на опасност од покусаја Приштине да се КПС трансформише у војску.

 Лавров на конференцији за новинаре
 Лавров на конференцији за новинаре

"Надам се да у ЕУ и НАТО - у не схватају опасност попуштања колегама из Приштине", упозорио је шеф руске дипломатије.

Русија цени напоре Вучића у вези напете ситуације после убиства Оливера Ивановића и сматра да је неопходно да се кроз непристрасну истрагу утврде одговорни, приведу правди, а такође подржавамо напоре Београда да се укључи у истрагу.

На питање о томе да ли можда страхује од тога да ће Србија кроз хармонизацију политике са ЕУ морати да се приклони санкцијама које су уведене Русији, Лавров каже да поздравља све што је Вучић на ту тему рекао.

Како каже, Русија зна да ЕУ у преговарачким поглављима са Србијом има низ услова укључујући оне које се тичу спољне политике и санкција против Русије, али и услов о признању Косова.

Када је реч о првом услову, подсећа и да су по "лажно схваћеном принципу солидарности" уведене санције Русији, с могућношћу да буду укинуте тек када се испуне Мински споразуми.

Лавров је истакао и да се иза Руско-српског хуманитарни центар у Нишу не крију никакве скривене намере.

Лавров је допутовао после подне у Београд, а на Аеродрому "Никола Тесла" дочекали су га српски колега Ивица Дачић и амбасадор РФ у Београду Александар Чепурин.

Вучић и Лавров ће сутра присуствовати презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве у Београду.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти