Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Конференција за штампу Сергеја Лаврова и Ивице Дачића 12.12.16.

Лавров: Русија је за неблоковску политику

 

© Tanjug/ Зоран Жестић

12.12.2016  

 

„Разматрали смо наш однос са НАТО-ом, заинтересовани смо да у Европи завлада неблоковски однос и да у оквиру ОЕБС-а буде проглашена недељивост безбедности у Европи“, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров на конференцији са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров оценио је да је посета Београду одлична и поновио да Русија инсистира на Резолуцији 1244 и да ће се супротстављати ревизији те резолуције. „Такође подржавамо напоре на решавању проблема који су присутни у БиХ искључиво на основу Дејтонског споразума уз пуно поштовање права сва три конститутивна народа“, истакао је он на конференцији за медије са српским шефом дипломатије Ивицом Дачићем. Лавров је рекао да се сви договори који су предвиђени декларацијом о стратешком партнерству постепено спроводе, истичући да редовни и директни контакти руководстава доприносе квалитету заједничких односа. Лавров један од најдражих гостију у Србији „Поред политичког дијалога двеју држава ценим и редовне контакте по парламентарној линији. Дума и Скупштина Србије одржавају веома тесне контакте, што даје додатну стабилност нашој сарадњи. Други правац је економска сарадња. Ту је из објективних разлога прошле године забележен пад трговинске размене због општих економских тенденција, али очекујемо раст. Одлуке које су донете на нивоу међувладиног комитета омогућиће да се та тенденција раста одржи. То прати и инвестициону сарадњу — четири милијарде непосредних инвестиција руских компанија у Србију“, рекао је Лавров. Он је оценио да је на састанку са Дачићем констатовано да према свим плановима који постоје међу компанијама две земље постоји перспектива повећања инвестиција и продубљивања партнерства.  „Заинтересовани смо да наши економски односи постају све богатији. Међу нама делује зона слободне трговине, а у току је процес да се таква зона успостави између Србије и Евроазијске економске уније.

„Имамо тесне везе и у сфери војно-техничке сарадње, спремни смо да размотримо све захтеве наших српских пријатеља“, рекао је он. Лавров је нагласио да су билатерални односи Србије и Русије у сфери културе богати. „Пре неколико месеци активирали смо пројекат заједничког уређења унутрашњости Храма светог Саве“, рекао је Лавров.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

 

Дачић: Кад је тешко - зовем Лаврова

Русија је спремна да „максимално конструктивно разматра оно што наши српски пријатељи сматрају важним за њихову одбрамбену способност, рекао је руски шеф дипломатије Сергеј Лавров на питање Спутњика о томе шта је конкретно предвиђено договором који би Вучић требало да потпише са министром одбране Русије Шојгуом, додајући да су детаљи поверљиви.


Министар Дачић прецизирао је да није реч ни о каквом купопродајном споразуму, већ о томе да је Србија упутила молбу Руској Федерацији да донира одређена средства међу којима су и летелице. „То није купопродајни однос, Србија не купује наоружање већ га Руска Федерација донира, и Србија ће платити само онај део који се тиче прилагођавању те опреме. То је била тема разговора који су министарства одбране имала више пута“, рекао је Дачић и прецизирао да договор обухвата летилице, али и нека друга средства везана за неке друге родове војске.

На питање какву реакцију на то очекује од Брисела, Дачић је подсетио да су Русија и Србија стратешки партнери.

„Кад се Хрватска наоружава од стране НАТО-а сви кажу да то није офанзивног карактера и да није уперено ни против кога. А ја питам против кога Хрватска то може да употреби осим против Србије, да неће да гађа Беч, Будимпешту, Рим? Није спорно да Хрватска добије донације, а спорно је што ће Србија добити донације. Они кад се наоружавају спремају се за мир, а ми кад се наоружавамо спремано се за рат. Ми смо самостална држава, водимо своју политику, ником не претимо, али нико неће моћи да мисли да ће да угрози Србији или Републику Српску без одговарајуће реакције из Србије“, нагласио је Дачић. Приметио је и да су за њега причали да је руски министар спољних послова, па ће сада вероватно да се нађу и они који ничим изазвани нападају његов састанак са Лавровом. „Али сваком Србину желим да кажем да кад је српски народ у опасности, кад неко тражи резолуцију о геноцидности српског народа, кад неко хоће да угрози наш територијални интегритет, призна Косово или прими Косова у неку организацију, кога првог могу да зовем? Лепо сте одговорили — Лаврова. Идем и код другог сутра увече, код кинеског министра спољних послова. Волео бих да Керија могу да позовем и кажем да је Србија угрожена, али како да га зовем кад је Нуландова рекла да су 20 година улагали у независност Косова, или Лондон, а они предлажу резолуцију против српског народа. Ја не да нећу да будем анти Рус, нећу да будем анти Србин јер је то у нашем интересу. И баш зато су наши односи кристално јасни. Ми једни друге не лажемо и не вршимо притисак. Никад нисам чуо да је било ко од њих рекао на тему зашто Србија иде у ЕУ“, закључио је Дачић.

Преузето је са: https://rs.sputniknews.com

 

Лавров: Чланице ЕУ добиле „писана упутства" како да говоре о Русији

12. децембар 2016. Руска реч
 
Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да Москва зна за постојање „писаних инструкција" за чланице Европске уније које прописују како се треба изјашњавати о Русији.

Не мислим да ћу открити велику тајну ако кажем да знамо да у Европској унији постоје писане инструкције које прописују шта свака земља, укључујући земље-кандидате за улазак у ЕУ, треба јавно да говори о Русији, објаснио је министар на конференцији за новинаре одржаној после разговора са српским колегом Ивицом Дачићем у Београду. 

По његовим речима мантре попут „анексија Крима“ и „окупација Донбаса“ апсолутно су обавезне. Када се погледа шта говоре чланице ЕУ јасно је да то личи на обавезне инструкције, рекао је Лавров.

 

Министар је притом нагласио да, ипак, није приметио „слепо потчињавање“ поменутим захтевима. Постоји много чланица Европске уније које разумеју сву апсурдност актуелне ситуације  у којој Унија као својевремено Совјетски Савез у први план ставља не економске интересе, не кључне интересе својих чланица, него идеологизоване постулате", рекао је Лавров. 

Шеф руске дипломатије је на конференцији за новинаре такође рекао да је енергетски дијалог између Москве и Брисела постао жртва „исполитизованог приступа“ усмереног на то да се сакрије „апсолутна неспособност украјинског руководства да испуни Мински споразум“, преноси агенција Лента.

Шеф руске дипломатије налази се у посети Србији где му је председник Томислав Николић уручио Орден српске заставе првог степена. 

Преузето је са http://ruskarec.ru

 

Министар Дачић: "Лавров је један од најдражих гостију Србије“

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Републике Србије састао се данас у Београду са министром иностраних послова Руске Федерације Сергејем Лавровим. 

На конференцији за новинаре министар Дачић изјавио је да шеф руске дипломатије Русије Сергеј Лавров не долази у Србију да врши притиске, већ да помаже Србији.

"Русија никада није вршила притисак на Србију. Лавров је један од најдражих гостију Србије, толико тога је учинио за Србију и ми смо му због тога веома захвални."

Министар Дачић је, такође, рекао да је Србија веома захвална Русији на подршци у очувању територијалног интегритета и суверенитета.

"Не могу да вам не кажем - без Русије је немогуће заштитити наш територијални интегритет и суверенитет. Србија никада неће бити антируска држава, као што су то неке друге постале, нећемо се придружити санкцијама ЕУ", рекао је министар Дачић.

Он је истакао значај предстојеће посете премијера Србије Александра Вучића Москви, 21. децембра, када ће са министром одбране Сергејом Шојгуом разговарати о војнотехничкој сарадњи.

Министар Дачић истакао је да ће се тада разговарати о молби Србије да јој Русија донира летелице и одређену војну опрему. Како је нагласио, посета премијера Москви биће само финализација разговора о тој донацији, која обухвата летелице и средства за неке друге видове војске.

Двојица министара потписала су данас План консулатиција два министарства за период од 2017/2018. године.

Министар Лавров је нагласио је да је са српским колегом Ивицом Дачићем разговарао о билатералној сарадњи, њеном унапређењу у свим сверама, као и о ситуацији у региону.

Министар Лавров изјавио да Русија прихвата сва решења и процесе у вези са Косовом, али уз максимално поштовање Резолуције СБ УН 1244, чијој се једностраној ревизији противи.

"Солидаришемо се са српским пријатељима и против смо било каквих покушаја да се једнострано ревидира ова Резолуција", поручио је Лавров.

Дачић је, говорећи о подршци Русије, рекао да је Лавров тај кога може да позове кад је потребно.

Наша жеља да будемо чланица Европске уније апсолутно никакве везе нема са односима са Русијом и нећемо дозволити да то било ко претвара у антируске ставове, нагласио је шеф српске дипломатије.

"Ја не да нећу да будем анти-Рус, него нећу да будем ни анти-Србин. Испада да Србија треба да бира између ЕУ и Русије. Али ми бирамо Србију", рекао је нагласаио је министар Дачић.

Министар Дачић уручио је свом руском колеги Сергеју Лаврову специјални поклон - посебно израђен копоран са златном срмом, црвеном чојом и православним мотивима. Копоран је специјално за Лаврова израдило културно-уметничко друштво из Лепосавића, са Косова и Метохије.

Министар Лавров је са своје стране српском домаћину поклонио дрес московског фудбалског клуба ЦСКА.

Такође, Миладин Милошевић, директор Архива Југославије, уручио је министрима Дачићу и Лаврову зборник докумената „Сусрети и разговори на највишем нивоу руководилаца Југославије и СССР од 1965. до 1980."

 

Преузето је са www.mfa.gov.rs/

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти