Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Конференција за штампу Министара спољних послова Русије и Србије

Дачић и Лавров: Широко подударање ставова у међународним питањима

Министри спољних послова Србије и Русије, Ивица Дачић и Сергеј Лавров, рекли су након састанка да две земље имају широко подударање ставова у већини међународих питања.

Упитани да прокоментаришу изјаву косовског председника Хашима Тачија да би "помогло" када би Русија признала Косово, шефови дипломатија Србије и Русије рекли су да такав његов став не мења ништа.

Лавров је рекао да је Русија изнела свој став о Косову и да његова изјава не може то да промени.

"Он, као и већина политичара у Приштини, треба да се бави својим пословима, а нарочито чињеницом да су оптужени за извршење ратних злочина", рекао је Лавров и поновио да је Русија привржена Резолуцији 1244 УН "за разлику од неких европских земаља".

Дачић је, поводом те изјаве Тачија, рекао да сматра да би "било логичније да САД и Велика Британија повуку признање", како би се стишала "великоалбанска хистерија", која је највећа претња стабилности у региону".

Шеф српске дипломатије нагласио је да је званичан став Србије да је задовољна нивоом сарадње са Русијом, која "није само на папиру", већ је то заиста садржајно, стратешко партнерство.

"Веома сам захвалан на сталној подршци Русије, када је реч о територијалном интегритету и суверенитету Србије, добро је познато да је Русија ставила вето на покушај да се српски народ оптужи за геноцид, а има и разумевања за позицију Србије, када је реч о једностраном проглашењу независности Косова", рекао је Дачић.

Реализација заједничких пројеката 

Дачић је подсетио да је робна размена са Русијом 2,5 милијарди долара, као и да Србија и Русија заједнички реализују многобројне пројекте.

Лавров и Дачић на конференцији за новинаре
Лавров и Дачић на конференцији за новинаре

"Лавров и ја имамо договор да се сваке године редовно састајемо у Србији и Русији како бисмо допринели развоју билатералних односа и драго ми је да је баш сада, када обележавамо 180 година дипломатских односа наше две земље, он ту, као један од највећих пријатеља Србије у свету", рекао је Дачић.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров рекао је да 180 година дипломатских односа одражава истинску величину пријатељства две владе, као и да је био импресиониран церемонијом полагања венаца и отварањем куполе на Храму Светог Саве.

"Детаљно смо размотрили ставове о међународним односима. Имамо јединствено мишљење да мешовити комитет са Дачићем и Рогозином на челу има велику улогу. Они су, на недавно одржаном састанку, закључили да је дошло до унапређења односа наше две земље у периоду након посете председника Вучића Русији", рекао је Лавров.

Лавров: Неке чланице НАТО-а појачавају конфронтацију 

Навео је и да се Русија води истим принципима, када су у питању ставови у УН, ОЕБС-у, Савету Европе и потврдио приврженост Русије међународном праву и поштовању Резолуције 1244.

Руски шеф дипломатије додао је да ситуација у Европи "није здрава" због неких чланица НАТО-а и ЕУ које покушавају да појачају конфронтацију, наводећи пример уласка Црне Горе у НАТО, оцењујући да се то покушава и у Македонији и БиХ.

Лавров је закључио да Србија и Русија, по међународном дневном реду, имају јако широко подударање ставова.

Састанак српске и руске делегације одржан је у Палати "Србија".

Руски шеф дипломатије се састао и са председницом владе Србије Аном Брнабић.

Раније данас, Лавров и Дачић положили су венце и одали пошту у Меморијалном комплексу ослободиоцима Београда, на Споменик совјетском војнику, као и на споменик руском дипломати Николају Хартвигу, а са председником Србије Александром Вучићем присуствовали су презентацији мозаика централне куполе Храма Светог Саве.

Двојица министара одржали су и предавање у Ректорату Београдског универзитета.

Шеф руске дипломатије уручио је Ивици Дачићу орден пријатељства, који му је недавно доделио руски председник Владимир Путин.

Преузето је са http://www.rts.rs

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти