Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар за медијe Сергеја Лаврова по резултатима састанка са Џоном Керијом

Коментар за медијe Министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова по резултатима састанка са Државним секретаром САД Џоном Керијом, Рим, 6. марта 2014. године

Данас у Риму након јучерашњих контаката у Паризу ми смо још једном одржали преговоре са Џоном Керијом. Наставили смо дискусију о томе, на какав начин ми можемо максимално ефикасно помагати превазилажењу кризе у Украјини у правном, уставном пољу, пре свега на основу уговора постигнутих 21. фебруара. Ми још увек немамо коначно узајамно разумевање, желимо да боље разумемо, шта имају у виду наши партнери, нудећи се да се створи неки међународни механизам, какав ће бити његов састав. Наглашавам још једном, да за нас је најважнија ствар да се поштују договори од 21. фебруара, пре свега о уставној реформи и стварању владе националног јединства, одржавању избора након уставне реформе.

Други важни моменат. Било који процес, који може да буде подржан, мора обавезно да се ослони на јасно изражену сагласност свих региона Украјине, пре свега у овом случају забринути смо ситуацијом у Криму и другим југоисточним регијама.

Ми смо се договорили да ћемо накнадно проучити мисле у односу на конкретне будуће кораке, које ме је пренео Џон Кери. Засад не можемо саопштити светској јавности да имамо сагласност.

Након повратка у Русију ја ћу известити Председника Владимир Путина о томе, како су разговори протекли и која питања су размотрена. Након тога Председник Русије ће донети одлуку.

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти