Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар Одсека за инфоримсање и штампу Министарства иностраних послова Русије у вези са ослобађајућом пресудом МКСЈ за Р. Харадинаја

Међународни кривични суд за бившу Југославију је 29. новембра у поновљеном поступку донео ослобађајућу пресуду по свим тачкама за бившег команданта “Ослободилачке војске Косова” Рамуша Харадинаја и лица из његовог окружења. Трибунал сматра да нису доказане многобројне чињенице које говоре о убиствима, насилној депортацији, премлаћивању, мучењу и суровом третману према српском и другом становништву које није било лојално “новим властима” покрајине.

Овај процес био је праћен скандалозним околностима. Први пут у историји међународног правосуђа сведоци из овог поступка били су подвргнути нескривеној уцени и застрашивању, а често су били једноставно физички уклоњени. При томе, ове радње су биле извршене у атмосфери потпуног безакоња и уз толерисање од стране међународног присуства на Косову.

Руска Федерација више пута је скретала пажњу Савету безбедности УН на ову недопустиву ситуацију и захтевала од савета одлучну реакцију у вези са истрагом убистава људи и обезбеђивање ефикасније заштите сведока на Косову. Нажалост, наши апели били су блокирани разноразним изговорима о несврсисходности мешања у наводно објективан рад тужилаштва и судства.

Ова пресуда, заједно са недавним ослобађањем хрватских генерала А. Готовине и М. Маркача, представља још један доказ селективне правде, када особе оптужене за злочине против човечности и ратне злочине остају некажњене.

Стање ствари у МКСЈ сматрамо незадовољавајућом. Дефинисани рокови за деловање овог органа истичу; Русија има чврсте намере да се делатност Трибунала заврши у роковима који су дефинисани резолуцијом Савета безбедности УН 1966 (2010. год.).

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти