Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар МИП Русије везано за догађаје на Украјини

21. фебруара било је објављено о потписивању споразума између Владе Украјине и лидера опозиције уз посредништво министара спољних послова Њемачке, Пољске и Француске.

Одговарајући на молбу украјинских власти и Европске уније преговорима се прикључио на одређеном етапу опуномоћени представник Руске Федерације за људска права Владимир Лукин. Тог тренутка текст споразума био је у значајној мери већ спреман и наш представник је полазио од тога да баш власт и опозиција морају тражити међусобну сагласност. Она чињеница да Владимир Лукин није потписао у својству сведока ове споразуме као што су урадили три европска министра не значи да Русија није заинтересована у тражењу компромиса, који ће дозволити одмах спречити крвопролиће и вратити ситуацију у правне оквире. Потпуно супротно – бићемо спремни и даље пружити украјинцима подршку у њиховим молбама о нормализацији стања.

Убеђени смо да такве судбинске процесе за Украјину као што је уставна реформа морају да се реализују уз потпуно инволвирање политичких снага и регија а нацрт такве реформе треба да буде одобрен на општенародном референдуму.

Практички кораци према што бржем смиривању ситуације требало би да носе узајамни карактер да би су могли реално допринети националном помирењу. И што је сасвим природно - било које облике посредништва морају да се остварују уз беспрекорно поштовање суверенитета Украјине.

Уз то да подстакнем још једном да главна одговорност за своју земљу лежи на Влади и опозицији. То се тиче и политичког процеса који тек почиње и неопходности да се безкомпромисно одвоји од екстремиста и одлучно да спрече противзаконите акције који они чине. Поздравићемо било који усаглашене кораци у овом правцу.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти