Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар МИП Русије у вези са гласањем у Савету Безбедности УН

 

Коментар МИП Русије у вези са гласањем у Савету Безбедности УН

о пројекту резолуције о ситуацији у Украјини

15. март 2014. г.

 

15. марта у Савету Безбедности УН-a одржано је гласање о представљеном од стране САД-а нацрту резолуције о ситуацији у Украјини.

Сама по себи ова иницијатива од почетка није имала никаквог основа: догађаји у Украјини не представљају претњу међународном миру и безбедности, чиме се у складу са Повељом УН њен Савет Безбедности бави. Корак америчке стране може се објаснити само неодољивом жељом да ради реализације властитих геополитичких интереса максимално политизира ионако компликовану ситуацију, настави да јача у међнародним димензијама хистерију око Украјине.

Нажалост није Вашингтону брига о стабилности у овој земљи, безбедности и просперитету њених становника. Тамо се још увек користи категорије за које смо сматрали да су заборављене појмове из времена „хладног рата“. И то у покушају да се наметне своје виђење политичког уређења Украјине.

У нацрту ништа се не говори о кључним саставним деловима унутарполитичке кризе у Украјини, у првом реду о освајању власти у Кијеву путем насиља, као и кршењу постигнутог уз посредовање Немачке, Пољске и Француске споразума о стабилизацији у тој земљи. Нема тамо и никакве оцене широке активизације противправних активности националистичких и екстремистичких наоружаних групација, укидања зајемчених у украјинском законодавству гаранција за националне и језичке мањине, друга насртања на основна права и слободе грађана од стране оних који су освојили власт у Кијеву и имају намеру да натерају читаво становништво нама пријатељске земље да живи по њиховим „појмовима“ .

Нагласак у документу био је стављен на наводну илегалност предстојећег у Криму референдума, да се створи лажна информациона подлога што је очигледно и био један од главних задатака аутора.

Уз то кримском становништву ускраћено је право на слободно изјављивање свог мишљења, наглашавала се „нелегитимност“  референдума, наведен је апел према свим државама да се не признају његови резултати.

Више пута смо подсећали наше западне партнере - у првом реду САД, на контрапродуктивност таквих непромишљених корака. Као што је показала иницијатива у Савету Безбедности УН, нису хтели да чују наше апеле. С тим у вези руска делегација у Савету Безбедности УН гласала је против нацрта резолуције који није био усвојен.

Рачунамо да оне земље-чланице УН, које су испољавали пристрастан и конфрантациони приступ у вези са ситуацијом око Украјине, укључујући и током расправе око овог питања у Савету Безбедности УН, да нађу снаге да крену путем конструктивне сарадње у интересу дугорочног регулисања кризе, обезбеђења читавог комплекса права грађана Украјине, укључујући и становништво источних и југо-источних регија те земље. Сматрамо да полазна тачка у том случају треба да буде заједничка заинтересованост међународне заједнице за мир и стабилност у Украјини.

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти