Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар МИП Русије у вези пружања хуманитарне помоћи становништву источних региона Украјине

28. маја МИП Русије упутио је МИП Украјине ноту односно питања пружања хитне хуманитарне помоћи. Пажња украјинске стране била је скрећена на то да на рачун руске стране стижу обраћања од грађана и организација које се налазе у зони конфликта у источним регионима Украјине, где у резултату насиља има људских жртава и многобројних страдалих са молбом о упућивању такве хуманитарне помоћи, пре свега, лекова.

Било је истакнуто да је руска страна спремна да пружи становништву у поменутим регионима поменуту помоћ док је украјинској страни било предложено да предузме неопходне мере за обезбеђење услова за испоруку руске хуманитарне помоћи у региони погођени  кризом.

За узврат 29. маја добили смо ноту МИП Украјине упознавање са чијом текстом изазива у најмањој мери чуђење. Потпуно занемаривши тему пружања хуманитарне помоћи, патњи људи у источним регионима Украјине, где због војне операције, коју спроводи Кијев, сваког дана гину људи, док је број рањених и страдалих у сталном порасту, МИП Украјине цинично је почео да прича о Криму, који, по мишљењу украјинске стране заснованом на неким „многобројним сигналима од стране међународне заједнице“, наводно „се налази на ивици хуманитарне катастрофе“.

Хтели  бисмо с тим у вези да нагласимо да данас становници Републике Крим Руске Федерације упркос необразложеним тврдњама кијевских политичара имају могућност да мирно живе и раде у мирним и стабилним условима. Узгред, проблеми који се тамо настају, у основном су везани заправо са блокадом транспортних система од стране Украјине. А шта је, например, са познатом одлуком Кијева да сузбије испоруку воде становницима Крима преко Северо-Кримског канала?  

Узимајући у обзир наставак од стране Кијева борбених активности против становништва источних региона Украјине, потреба за пружањем мирним људима хитне хуманитарне помоћи остаје веома актуелна. Позивамо украјинске власти, полазећи се од универзалних норми људског морала, ипак да размотре питања помоћи оним који оштро имају за њу потребу.

30. маја 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти