Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар МИП-а Русије поводом изјаве Актуелног председника ОЕБС-а о референдуму у Криму 16. Марта 2014. године

Коментар МИП-а Русије поводом изјаве Актуелног председника ОЕБС-а

о референдуму у Криму 16. Марта 2014. године

МИП Русије је разочаран изјавом актуелног председника ОЕБС-а, председника Швајцарске Дидјеа Буркхалтера од 11. марта ове године о томе да је предстојећи референдум у Криму наводно „у супротности са украјинским уставом и треба да буде признат незаконитим“, због чега је председништво „искључило могућност“ надгледања спровођења референдума од стране ОЕБС-а.

Руска страна је убеђена да је кримски референдум апсолутно законит и у потпуности одговара вољи народа Крима. У складу са Хелсиншким Завршним актом ОЕБС-а из 1975. године „сви народи имају право у условима потпуне слободе када и као они желе да одређују свој унутрашњи и спољни политички статус без спољног мешања“.

Изазива жаљење да се швајцарско председништво изјаснило поводом референдума у Криму, док ћути око питања законитости државног удара у Украјини, актуелног кијевског режима и легитимитета његових активности. Надамо се да ће у евентуалним оценама ових питања председништво узимати у обзир руски став.

Као што се зна, 10. марта званичне кримске власти су упутили ОЕБС позив да на референдум 16. марта пошали посматраче из држава-чланица Организације и преко Бироа ОЕБС-а за демократске институте и људска права (ОДИХР).

МИП Русије позива руководство ОЕБС-а, државе-чланице организације и ОДИХР да одустану од праксе „двоструких стандарада“ и позитивно размотре позив власти Крима да узму учешће у надгледању предстојећег референдума, што ће одговарати темељним принципима ОЕБС-а и допринети деескалацији ситуације у регији.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти