Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар Дмитрија Медведева поводом ситуације у Украјини

Питање. Дмитрије Анатољевићу, могу ли да Вас питам о нашем најближем суседу. У светлу последњих догађаја у Украјини како Ви видите перспективе сарадње у целини и посебно у гасној сфери. Да ли остају на снази договори постигнути за време посете Јануковича, посебно око попуста на гас. И можда Ви ћете коментарисати саопштење о томе да се некадашњи премијер Азаров налази у Русији.

Д.Медведев. Да почнемо од тога да сви договори који су правно обавезујућег карактера буду испуњени, јер ми сарађујемо не са конкретним људима, не са конкретним персонама, већ су то међудржавни односи – руско-украјински. Ми смо суседи, блиске земље, и не можемо да побегнемо једна од друге. Све што је потписано треба да се реализује. Али питање је у томе, прво, да ове одлуке које су донете имају конкретне рокове за реализацију. И већ је посебно питање шта ће се дешавати рецимо у сфери гасне сарадње после тога када ће се рокови истећи, за које например важе неки попусти. То је прво, то је питање које треба да буде размотрено са руководством украјинских компанија и наравно са владом ако она ће се некад тамо на крају крајева појавити.

И друго – то је наравно непосредно међувладини односи. На том плану ми имамо више питања него одговора. Строго говорећи, данас нема са киме да се договарамо, влада не постоји. Легитимитет целог низа органа власти који тренутно тамо функционишу изазива велику сумњу. У сваком случају такво је моје лично мишљење. Неки наши инострани партнери, западни партнери мисле другачије, они сматрају да су то легитимни органи. Али не знам који су они Устав и закони читали. Сматрам да је то нека врста аберације свести када се легитимним зове оно што је у суштини резултат оружане побуне. Али то је посебна тема.

Што се тиче наших економских веза, оне ће се наравно настављати. Још једном понављам: Украјина остаје за нас важан и озбиљан партнер.

Питали сте мене о кредитима о којима се многа прича. Наравно спремни смо да расправљамо са нашим украјинским партнерима на било које теме, главно је – разумевати са киме да расправљаш.  Јер ако сматраш владом људе који се у црним маскама са Калашниковим у рукама круже Кијевом онда вероватно са таквом владом биће тешко радити. Ако се тамо настане нормална савремена влада основана на законима и Уставу Украјине, наравно бићемо спремни да наставимо односи такве врсте.

Како ви знате по налогу Председника наш амбасадор у Украјини је опозван за консултације. Што то значи у међународно-правном смислу не морам да вам објашњавам. То значи да није нама јасно што се дешава у земљи и постоји претња за наше интересе и живот и здравље наших људи који су смештени у амбасади.

Везано за друго питање. Немам такву информацију, али ако она искрсни ја ћу је обавезно са вама поделити. Сваки човек има право да бира место за живот, укључујући и бившег премијера кога сте поменули.

24 февраля 2014 года

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти