Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар Департмана информације и штампе МИП Русије у вези са наводима у медијима о припреми активиста сиријске попзиције на територији Косова.

Питање: У последње време у различитим медијима појавиле су се информације о припреми активиста сиријске опозиције на територији Косова. Како можете да то прокоментаришете?

Одговор: Заиста у последње време обраћају на себе пажњу материјали у медијима о контактима представника сиријске опозиције са властима такозване „Републике Косово“. При чему није реч само о „размени искуства“ у организацији сепаратискичких покрета чији је циљ свргавање актуелних режима, већ и о припреми сиријских милитантних војника на територији Косова. При томе намера је да се користе подручја, која су географски слична сиријским рељефима. Не искључује се евентуално формирање припремних центара у бившим базама „Ослободилачке војске Косова“.

Овакве намере не могу а да не изазову забринутост. Оне се косе са напоприма специјалног изасланика УН/Лиге арапских држава К.Анана, које подржава читава међународна заједница. Штавише, претварање Косова у међународни полигон за припрему војника различитих милитантних формација може да постане озбиљан дестабилизирајући фактор, који премашује оквире балканског региона.

Позивамо међународна присуства која раде у покрајини да предузму све неопходне мере ради сузбијања оваквих намера.

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти