Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар Департмана информације и штампе МИП Русије у вези са расправом у Вашингтону о „сценаријама“ војне операције САД у Сирији

Пажљиво пратимо расправу у Вашингтону о параметрима евентуалног противправног умешања САД у унутрашњи конфликт у Сирији са употребом војне силе. Са посебном забринутошћу доживљавамо ону чињеницу да се као мете за војне ударе разматрају објекти војне инфраструктуре намењени за обезбеђење очуваности сиријских хемијских арсенала.

У вези са тим опомињемо власти САД и њихових савезника од извршења било којих јуриша на сиријске хемијске објекте и територије које њима припадају. Такве акције би постале нови опасни заокрет у трагичном развоју сиријске кризе. У том случају појавила би се претња избацивања у атмосферу веома токсичних отровних материјала што би могло имати тешке посљедице за цивиле и екологију. Поред тога, не сме да се губи из вида таква могућност да ће због ове веома непромишљене акције приступ хемијској муницији добити терористи и припадници паравојних јединица. Тиме би се хемијско оружје разишло пузећи на све стране не само унутар Сирије већ и ван њених граница.

У вези са тим подсећамо да су америчка бомбардовања ирачког објекта за чување хемијског оружја „Ел-Мутана“ довела до драстичног загађења оближњих територија 1991. године. Тек сада након 20 година означио се почетак радова на дезактивацији. За цивиле Сирије и других земаља регије последице могу да буду још теже.

6. септембар 2013. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти