Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Коментар амбасадора агенцији Танјуг

BEOGRAD - Ambasador Rusije u Beogradu Aleksandar Čepurin ocenio je danas da je posle sastanka predsednika Srbije i Rusije u Sočiju, prošle sedmice, između dve zemlje podignut nivo poverenja i uzajamnih simpatija, tradicionalnih za rusko-srpsku politiku.

 

"I ne samo zbog toga što je u Sočiju bilo toplo i sunčano. Mislim da zalog budućnosti čine dve stvari: da takvi sastanci budu redovni i da oni imaju izuzetan lični karakter. Oba predsednika su harizmatični i ja sam siguran da će lični dobri odnosi davati sve veći doprinos jačanju prijateljske rusko-srpske saradnje", rekao je Čepurin za Tanjug.

 

Ruski ambasador koji je prisustvovao razgovorima u Sočiju dodao je da Deklaracija o strateškom partnerstvu, koju su potpisali Vladimir Putin i Tomislav Nikolić, predstavlja "de-jure konstataciju onoga što je de-fakto uvek bilo prisutno u našim odnosima".

"Rusija i Srbija imaju potencijal za uzajamno korisnu saradnju u oblastima kao što su energetika, saobraćaj, poljoprivreda, turizam, vojno-tehnička saradnja. Sada je naš osnovni i glavni zadatak da pronađemo instrumente i da organizujemo posao tako da se potencijal ostvari", rekao je Čepurin.

 

Kako je rekao, "punom parom" se radi na projektnoj dokumentaciji gasovoda "Južni tok".

"Tokom naredna dva meseca se planira potpisivanje aneksa krovnom ugovoru o rekonstrukciji železničke infrastrukture, koj će definisati red izvođenja radova na svakoj konkretnoj deonici", najavio je ambasador.

 

Čepurin je podsetio da je prošle nedelje u Beogradu boravila delegacija Ministarstva poljoprivrede Rusije koja je razmotrila pitanja osnivanja logističko-distributivnih cenatra srpske poljoprivredne proizvodnje u Rusiji.

"Narednih dana u posetu Rusiji otputovaće načelnik Generalštaba Vojske Srbije, tokom koje će biti razmotreni konkretni modaliteti vojne i vojno-tehničke bilateralne saradnje", rekao je Čepurin.

 

Uz ocenu da je potrebno više pragmatizma, Čepurin je konstatovao da dve zemlje imaju sve mogućnosti da bilateralne odnose ispune konkretnim sadržajem.

"Potpisivanje Deklaracije je jasna poruka o tome", zaključio je Čepurin.

 

Материјал је преузет са веб-странице www.tanjug.rs

 

 

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти