Председник Србије Александар Вучић са члановима Академског ансамбла песама и игара руске армије «Александров»(Фото: Лола Ђорђевић)

„Нећемо дозволити прекрајање историје у којем ће они у региону, који су били на страни фашиста у Другом светском рату и на страни освајача у Првом, да нам држе придике и предавања о слободи и другачијем погледу на прошлост», рекао је српски председник обраћајући се члановима руског ансамбла, који ће вечерас приредити концерт у Београду.

То је, истакао је Вучић, важно зато што слободу морамо да чувамо у будућности, јер, каже, «више и важније вредности од слободе и независности за нас грађане Србије нема и неће постојати».

Вучић је руском ансамблу пожелео угодан боравак у Београду и пожелео да брзо поново дођу.

„Ми очекујемо вашег председника пре краја године. Славимо победу у Првом светском рату, за разлику од других, који увек славе нека примирја. МИ славимо победу, јер смо били на правој, слободарској страни, у Првом, као и у Другом светском рату», рекао је и додао да је од Руса научио да морамо да се поносимо својим отаџбинским ратом, слободарском традицијом.

«Били смо на правој страни и у Другом светском рату и победили, и уз вашу пдоршку. Славићемо победу и у Првом и Другом светском рату и што смо умели да очувамо до данас слободу и независност“, подвукао је он.

Вучић се захвалио руском ансамблу, који наступа вечерас испред храма Светог Саве, што су поново дошли у Србију и што никада Руси не заборављају Србију и поштују Србију, колико и ми поштујемо Русију

„Наше пријатељске везе, као што видите, без обзира на тежину спољнополитицкцих прилика, нико не може да уништи. Ми смо поносни на то што се понашамо као независна земља, која држи до свог достојанства, поноса својих грађана и која поштује руски народ и државу“, казао је он.

Председник Србије Александар Вучић са члановима Академског ансамбла песама и игара руске армије «Александров»(Фото: Лола Ђорђевић)

Вучић је нагласио да, и у понекад тешким тренуцима, и не лаким условима, никада Србија није забила нож у леђа руским приајтељима.

Истовремено се захвалио руском председнику Владимиру Путину и Руској Федерацији на подршци територијалном интегритету Србије, јер ни то није увек лако.

„У овим тешким временима надам се да ћемо успостављати још бољу и ближу сарадњу у сфери културе, али не само културе…Да ћемо, рекао бих, умети да развијамо наше духовне везе, који су увек суштина сваког дубоког односа“, нагласио је Вучић.

Председник Србије Александар Вучић са члановима Академског ансамбла песама и игара руске армије «Александров»(Фото: Лола Ђорђевић)

Указао је да ће Србима увек остати у тешком сећању страшна трагедија 64 погинулих чланова руског ансамбла изнад Сочија, али и да ћемо увек са великом радошћу и срећом дочекивати тај ансамбл.

„Сигуран сам да ће и поред нешто хладнијег времена огроман број људи бити испред храма Светог Саве, да слуша оне који су најбољи у свету. Ја се не разумем у музику, али сам захвалан на ономе што сте ми приредили у Москви, јер сам то доживео као велику почаст за Србију. Не могу да вам објасним колико волим да чујем ваше песме. А када крене Дан победе онда изгледа као и да се ја разумем у музику“, објаснио је он.

Казао је да неће бити у прилици да присуствује наступу, јер ће бити на путу у Брисел, али да ће га гледати, на рачунару, и да ће моћи да види како величанствено певају и свирају.

 
 

Музичари су након разговора са председником отпевали популарну руску народну песму „Каљинку“ након чега је он затапшао.

 

Преузето је са https://srb.news-front.info