Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјаве Сергеја Лаврова о ситуацији у Украјини. Москва, 12. мај, 2014. године

Питање: На интернету се шири изрека која се приписује Вама, цитирам: „Гледајући последња дешавања, разумем да је Донецка Народна Република највероватније терористичка организација и она никако не представља интересе руског говорног становништва Украјине. Настављамо да се залажемо за федерализацију Украјине, али не верујем да ће икад Русија признати независност ДНР“. Колико је исправан тај цитат и како бисте га коментарисали? Како бисте карактерисали референдум, који је одржан у Донецкој и Луганској областима? Како ће он, по Вашем мишљењу, утицати на даљи процес регулисања украјинске кризе?

Сергеј Лавров: Оно што сте сад прочитали као наводни „цитат из моје изреке“ јесте јавна, директна и неопевана лаж. Знам да су се лаж и полуистина (која је понекад горе од лажи) активно користе у току кризе од стране украјинских актера, који су заузели власт у Кијеву, и од стране њихових западних покровитеља. Али до таквих „примитивних измишљотина“ нису се опуштали. Вероватно њима није више довољно само да прећуткују чињенице – ипак истина пробија свој пут. Томе у великом степену доприноси активна делатност руских новинара, који су у веома тешким условима, понекад са ризиком за живот, говоре и приказују истину о ономе што се десило у Одеси, о извршеним тамо злочинима. О томе да су у Мариупољу покушавали да понове Одески сценариј, о томе како се током припреме за референдум у Донецкој и Луганској областима употребљена снага такозване „мајданских нацистичких јединица“ и националне гарде, која је такође формирана од ултраекстремиста, о томе како се против безоружних цивила коришћена тешка војна техника и бацачи граната, како се против цивилног становништва започела ватра. Све то уживо приказује руска телевизија. Сличних снимака нећете наћи на таквим каналима, као што, рецимо, “CNN”, “BBC” и другим.

Наредни пут се убеђујемо да украјинске власти желе да успоставе информациону блокаду и да би су пресекли објективну слику за гледаоца телевизије и радиослушаоца они лансирају потпуно дрску лаж, сличну оној коју сте сад цитирали.

Говорећи о неопходности да се ипак доводи истина, као минимум, до оних, који доносе одлуке у западним престоницама, ја ћу истаћи улогу амбасадора, који раде у Москви. Разумем да у Украјини канале руске телевизије једноставно се гуше. На Западу њих покушавају да "пребијају" наводним анализама догађаја који се приказују тамо на водећим телевизијским каналима. Али амбасадори иностраних држава у Москви, наравно, виде оно шта уживо приказује у директном преносу руска телевизија. Убеђен сам да су они једноставно обавезни да сумирају и да преносе у своје престонице оне чињенице, које они прате уживо. У супротном то ће бити апсолутно непрофесионални посао. Немам сумње да у Вашингтону, Бриселу и другим европским престоницама добро знају о суштини дешавања у Украјини. Што изазива још више сажаљење, такав став настоје да заузимају наши западни партнери, покушавајући да све то пребаце са "нога на главу", да скину са себе одговорност за акције режима, који су они у суштини довели на власт. Покушавају да пребаце читаву ту одговорност на Руску Федерацију. Мислим да је остало чекати не тако дуго времена када за све већи број објективних посматрача постане јасно да ови покушаји не стижу на циљ.

Колико разумем, ускоро ће бити обелодањене званичне резултате референдума у Донецкој и у Луганској областима. Прелиминарне резултате су већ објављене. Пре неколико минута је емитовано саопштење службе за односе са јавношћу Председника Руске Федерације у вези тога, у којем се каже да смо са највећом пажњом пратили припрему и одржавање ових референдума, да се бележи висока излазност становништва наспрам покушајима да се спрече гласање укључујући и преко коришћења против мирних цивила милитаната, ултраектремиста, војске, тешког наоружања, шта је на велику жалост довело до људских жртава. Без обзира на то су референдуми били одржани уз високу излазност. Према нашим подацима резултати ће бити објављени у најскорије време. Поштујемо изражавање воље становника Донецке и Луганске области и полазимо од тога да ће практична реализација резултата референдума ићи на цивилизован начин без било каквих рецидива насиља преко дијалога између представника Кијева, Донецка и Луганска. Сматрамо важним подстицање оваквог дијалога и хоћемо поздрављати било које посредничке напоре укључујући и они у оквиру ОЕБС-а.

Питање: Да ли се планира у Женеви одржавање наредног тетралатералног састанка о Украјини? Какви су тренутне перспективе њеног сазива?

Сергеј Лавров: Још увек никаквих нових састанака о Украјини се не планира. Желели бисмо да би су напори потрајали, да не би су се кочили и да би се ови напори у наскорије време претворили у неки процес – кажем неки процес, јер поновно окупљање у тетралатералном формату није толико перспективно. Залажемо се за то да не бисмо се бавили понављањем урађеног на овој етапи, када изгледа да су сви кључни играчи сложни да су током Женевског састанка 17. априла била усаглашена темељна начела регулисања, него да бисмо развили ова начела у практичне акције, који морају да предузму стране сукоба – кијевске власти и они ко не слаже са њиховом политиком, пре свега југоисточне регионе Украјине.

Чуо сам изјаве в.д. шефа спољнополитичког ресора Украјине Андреја Дешице и званичног представника Беле куће Джeja Карнија о томе да је преговоре неопходно наставити само у тетралатералном формату уз учешће Русије, САД, Европске Уније и представника актуелних кијевских власти. Понављам још једном да без директног укључивања опонената режима у разговор о питањима изласка из кризе, ништа неће успети. То признају моји саговорници, укључујући Државног секретара САД-а Джона Керија и Министра спољних послова Немачке Франка-Валтера Штајнмајера, који заговарају инволвирање женевских принципа у тачке директног дијалога између две украјинске стране. На тој истој логици се темељи иницијатива такозване „мапе пута“, коју је покренуо Садашњи председник ОЕБС-а, Председник Швајцарске Дидје Буркхаљтер након своје посете Москви, и у којој се наводе кораци за покретање нацијоналног дијалога међу представницима Кијева, Југо-Истока и других региона Украјине. Убеђени смо да то треба учинити што пре. Понављам да је жао да су нека лица из Вашингтона и Кијева против укључивања региона у тај дијалог. Заправо због тога, упркос спремности за то Русије, „мапа пута“, коју је припремио Председник ОЕБС-а, није обелодањена. То је још један доказ тога да Кијев и даље није свестан неопходности да се разговара са властитим народом. Чуо сам да су кијевски руководиоци изјавили да су почели неки процес консултација са обласним администрацијама и органима локалне самоуправе у вези питања уношења промена у Устав. Тај текст нико није видео. Они су обећали да ће га објавити на основу тајног рада, који је организован у Врховној Ради апсолутно нетранспарентно и без учешћа региона. Они су обећали да ће објавити тај текст скоро пре две недеље, затим пре недељу дана. Сада као да су позвали регионе да учествују у раду, али понављам да сам тај текст нико није видео. Нисам сигуран да ће се успети да се то организује у најскорије време, али сматрам веома неопходним покретање нацијоналног дијалога на основу предлога који је навео Председник ОЕБС-а. То је потребно урадити паралелно са извршавањем истраге почињених злочина, што је такође предвиђено у „мапи пута“, коју промовише швајцарско председништво.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти