Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјавa званичног представника Министарства иностраних послова Русије Александра Лукашевича о пројекту "Јужни ток"

Увођење стандарда Европске уније у области енергетике у Србију не би требало да утиче на реализацију руско-српско споразума о изградњи гасовода Јужни ток, изјавио је званични представник руског министарства спољних послова Александар Лукашевич.

То потврђују и недавне изјаве српских представника, који су поновили спремност Београда да настави радове на Јужном току у складу са усвојеним планом, истакао је Лукашевич, одговарајући на новинарско питање како коментарише спекулације неких страних медија да би преговори о придруживању Србије Европској унији, чији је почетак планиран за јануар 2014. године, могли да омету изградњу гасовода Јужни ток на територији те земље.

Он је подсетио да се реализација пројекта, укључујући и територију Србије, одвија се по плану, објављено је на сајту Министарства спољних послова Русије.

Дана 24. новембра 2013. године одржана је церемонија почетка изградње српског дела гасовода уз учешће руководства Србије и високих руских званичника, Лукашевич је додао да високо цени ниво руско-српске сарадње у пројекту Јужни ток на основу међувладиног споразума о сарадњи у области нафте и гаса из 2008. године. 

Тај пројекат има озбиљан значај за целу Европу. Његов кључни циљ је да обезбеди обимне и поуздане испоруке руског гаса потрошачима у многим земљама и јачање међународне енергетске безбедности, подсетио је Лукашевич.

 

Извор: Танјуг

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти