Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава званичног представника МИП Русије Александра Лукашевича о Украјини

Нема сумње – као што се види из тренутних догађаја – употребљавање наоружаним побуњеицима ватреног оружја поново нам доказује да се ради о очигледном покушају државног удара и освајања власти на јуриш. Одлучно осуђујемо акције екстремиста, који сносе главну одговорност за насиље и крваво самовлашће, као и опозиционара који, као је испало, нису у стању да испуне споразуме постигнуте са властима.

На телевизијским снимцима се види да јединице унутрашње војске МУП Украјине и специјалне јединице „Беркут“ немају стрељачког наоружања. Састав жртава и карактер повреда сведоче о томе да су већина њих представници органа реда.

Потврђујем наш захтев да би лидери „мајдана“ без одлагања зауставили крвопролиће, наставили са потрагом мировног расплета кризе без претњи и ултиматума. Стање може и мора да буде регулисано у оквиру уставних ингеренција важећих власти Украјине.

У овој ситуацији поново позивамо све стране да ставе интересе Украјине и њеног народа изнад властитих геополитичких намера.

Наш јасни курс јесте овакав – ако су санкције колективног карактера и колективно се усвајају у Савету Безбедности УН-а – а само Савет Безбедности УН-а има компетенције да доноси и остварује рестриктивне мере према државама – придржавамо се преузетих обавеза, као што је био случај са Ираном и Либијом. Што се тиче индивидуалних санкција САД и ЕУ, којима они сад покушавају манипулисати – онда са наше тачке гледишта као и са међународно-правних ставова – то је апсолутно нелегитимно и никако нисмо за то везани. Сличног става се придржавају врло многе државе-чланице УН-а.

20. фебруара 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти