Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава М.Захарове о ситуацији на Косову

Захарова: Приштина кочи формирање ЗСО

© Sputnik/ Виталиј Белоусов

Русија наглашава конструктивну линију Београда у контактима са Косовом која се тиче српских општина, изјавила је званична представница Министарства иностраних послова Русије Марија Захарова.

„Желели бисмо да укажемо на конструктивну линију Београда који је показао уздржаност, није се повео за провокацијама и направио је значајне кораке у елиминисању постојећих несугласица. Корен проблема је у томе што стварање Заједнице српских општина на Косову већ четири године саботирају Косовари уз прећутни пристанак ЕУ“, рекла је Захарова.

Захарова о западној пропаганди: Немамо толико хакера!

Марија Захарова је прокоментарисала саопштења да руска страна може бити умешана у хакерске нападе у више земаља.

„Немамо толико хакера“, рекла је Захарова.

Према њеним речима, оптужбе Норвешке и Холандије о нападима руских хакера су неосноване. Ради се о гласинама, додала је она.

„Неосновано, без било каквих чињеница. Све су то само гласине које се не могу проверити, јер нигде ништа није забележено“, рекла је Захарова.

Представница Министарства иностраних послова Русије је навела да је тренд оптуживање Русије који је прихваћен у читавом свету прво покренула администрација бившег председника САД Барака Обаме.

Раније је саопштено да је директор службе за безбедност Холандије Роб Бертол оптужио Русију, Кину и Иран за покушаје сајбер-напада на холандске компаније и државне органе, а који су се догодили у последњих шест месеци.

Извештај „Амнести интернешенел“ о сиријском затвору је лажан

Захарова је изјавила да је извештај организације за људска права „Амнести интернешенел“, у ком се говори о 13 хиљада погубљених у затвору у близини Дамаска, „лажан“ и „фалсификат“.

„У суштини, суочавамо се са још једном намерном провокацијом чији је циљ доливање уља на ватру унутарсиријског сукоба који постепено слаби, и новим напумпавањем тек смирених страсти, као подстицај Сиријцима да још више мрзе једни друге“, рекла је она.

Ауторе овог фалсификата не збуњује сопствено признање да астрономски број жртава који они наводе представљају резултат неких аритметичких калкулација израчунатих на основу доказа неименованих лица“, истакла је Захарова.

У извештају организације, који је објављен у уторак, говори се о пракси масовних вансудских погубљења вешањем у затвору „Саједнаја“, који је према подацима организације постојао од 2011. до 2015. године. Аутори документа наводе да је тамо за пет година наводно обешено око 13 хиљада људи, од којих већина цивили који су наводно били против владе.

Москва спремна за сарадњу са Вашингтоном

Портпаролка Министарства изјавила је да је Москва спремна за сарадњу са Вашингтоном у пуном формату када у потпуности буде формиран тим Стејт департмента.

„Да би постојала сарадња, треба неко да постоји са друге стране. Чекамо формирање тима Стејт департмента и формирање приступа америчке администрације у кључним областима међународних односа. Затим треба одржати контакте на дипломатском нивоу, након чега ћемо бити спремни за сарадњу у пуном формату са нашим америчким колегама о питањима од заједничког интереса“, истакла је Захарова.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти