Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава МСП Русије поводом гласања у Савету Безбедности o Сребреници

8. јула Савет Безбедности УН-а размотрио је британски нацрт резолуције поводом 20. годишњице трагичних догађаја у Сребреници. Руска Федерација гласала је против нацрта, уздржане су Ангола, Венецуела, Кина и Нигерија. Као резултат документ није усвојен.

Жао нам је да су Британци инсистирали на гласању, упркос нашим вишекратним упозорењима и забринутостима изнетим на адресу СБ УН-а из Балканске регије које се односе на то какве ће последице имати усвајање нацрта који има конфликтан потенцијал. Очигледно је да је документ у представљеном облику био неприхватљив због своје политичке мотивисаности, неизбалансираности, погубног карактера за процес националног помирења у Босни и Херцеговини и уопште на Балкану. Кривица за дешавања фактички се пребацивала искључиво на српску страну, без обзира на ту чињеницу да су и сами Срби постали жртве те трагедије.

Издвајање само једног од многобројних ратних злочина из тог доба уз заборав осталих ратних злочина апсолутно је неправомерно те би довело до продубљивања раскола у босанском друштву.

Узели смо такође у обзир одсуство консензуса у самој Босни и Херцеговини: ни парламент земље, нити чланови њеног Председништва нису могли да израде јединствено мишљење о нацрту резолуције. То је додатно ојачало увереност у то да ће њено усвајање само растрзати старе ране и наметнути балканским заједницама конзервацију међуетничке затегнутости уз удаљавање перспективе успостављања одрживог мира.

За време балканске кризе регија је постала сведок мноштва различитих чудовишних злочина укључујући ратне злочине и злочине против човечности који су одузели животе људима различитих националности и вероисповести. Доследно залажемо се за истрагу свих противправних аката, почињених у БиХ према свим етничким групама, укључујући Бошњаке, Србе и Хрвате с тим да би сви злочинци сносили заслужену казну.

Руски представник за време заседања СБ предложио је у тај тужни моменат да се одржи минут ћутања у спомен свим жртавама тих трагичних догађаја у БиХ.

Данас регија је суочена са принципијелно важним задатком – да се постигне потпуни консезус и смиривање ситуациjе у БиХ. У духу конструктивности Русија је раније изнела на разматрање Савета Безбедности УН-а алтернативни нацрт резолуције који се темељи на потпуно другачијоj логици, који је уперен у будућност, усмерава све заинтересоване стране према промовисању националног помирења, што бржем савладавању тешког наслеђа босанске трагедије.

Русија ће и даље уложити најенергичније напоре ради доследне реализације Дејтонског мировног споразума, чија се 20. годишњица обележава на крају ове године. Од изузетне је важности да све стране строго поштуjу своје обавезе из Дејтонског споразума – посебна одговорност лежи на властима БиХ. Спремни смо да ефикасно доприносимо даљој нормализацији ситуације на Балкану, изградњи тамо истинитог система колективне безбедности, доприносити јачању климе поверења и сарадње.  

 

8. jул 2015. године

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти