Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

МИП Русије o плановима за формирање косовске „војске“

Изјава МИП Русије у вези са плановима за формирање косовске „војске“

 

14. децембра „парламент“ у Приштини је донео одлуку о трансформирању Косовских безбедносних снага у пуноправну косовску „војску“. Овај потез представља грубо кршење резолуције Савета Безбедности УН 1244. Његов циљ је озбиљно заоштравање ситуације на Балкану које ствара ризик оружаног сукоба у региону.

Изазива чуђење реторика низа политичара из САД и ЕУ, високих генерала НАТО-а, који покушавају да убеде сами себе и друге изјавама да одлука Приштине тобоже не мења суштину Косовских безбедносних снага. У ствари ради се о двоструком повећању њихове бројности, формирању резервних снага, док је главна ствар промена суштине снага које су донедавно имале функцију цивилне одбране. Уз садејство САД и низа земаља НАТО-а већ се врши појачана обука косовскоалбанских војних лица, повећавају се испоруке оружја и технике косовским Албанцима.

При томе Запад и ЕУ игноришу конструктивну и одговорну политику Београда усмерену на тражење компромиса и смањење напетости. Наиме, српско руководство се уздржало од реципрочних мера у вези са увођењем од стране Приштине царина од 100% на робу из Србије и БиХ, што фактички има за циљ да се за косовске Србе створе катастрофални услови, да се настави етничко чишћење неалбанског становништва.

Констатујемо да косовски „премијер“ Р.Харадинај, који је по налогу САД кренуо да заоштрава кризу, систематски претећи поновном ескалацијом насиља и рата на Балкану, представља оличење неодрживости концепције стварања косовске „државности“ коју активно намеће западна пропаганда. Очигледно је да Косово у све већој мери постаје тачка нестабилности и извор конфликтног потенцијала у региону. Посредничка улога ЕУ у дијалогу између Београда и Приштине је пропала.

Полазимо од тога да међународне мисије на Косову, пре свега УНМИК и КФОР у складу са својим мандатима, а на основу члана 9 тачке „б“ и члана 15 резолуције СБ УН 1244 морају да хитно предузме све мере за демилитаризацију и распуштање свих наоружаних формација косовских Албанаца.

Извор: Званични сајт МИП Русије

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти