Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава МИП Русије у вези оптужбе да је Русија прекршила обавезе из Будимпештанског Меморандума од 5. децембра 1994. године

Поводом наводних кршења од стране Русије својих обавеза према Будимпештанском Меморандуму из 1994. године неопходно је изјавити следеће:

Актуелна „влада“ у Кијеву која је доспела на власт путем антиуставног удара својом политиком пре свега према националним мањинама у суштини сама је експлодирала јединство Украјине и буквално избацила читав регион из њеног састава.

Русија на самиту ОЕБС-а у Будимпешти 1994. године у току активности „на маргинама“ тог самита није преузимала на себе обавезе да принуди део Украјине да остане у њеном саставу против воље локалног становништва док одредбе Будимпештанског Меморандума не обухватају дешавања које су последице делатности унутарполитичких и социјално-економских фактора.

Као што је познато 97 одсто бирача у Криму током референдума 16. марта ове године, који се одржавао под контролом међународних посматрача, изјаснили су се за улазак у Руску Федерацију.

Стога је губитак територијалног интегритета Украјине постао резултат компликованих унутрашњих процеса, са чим ни Русија ни њене обавезе из Будимпештанског Меморандума немају никакве везе.

Руска Федерација је стриктно поштовала и поштује обавезе које предвиђа Будимпештански Меморандум према уважавању суверенитета Украјине укључујући и у току вишемесечног унутарполитичког супротстављања у Кијеву, чега се не може рећи о политици западних земаља које су за време догађаја на „мајдану“ отворено занемариле њен суверенитет.

Да подсетимо и на ону чињеницу да у Будимпешти истовремено са меморандумом била је усвојена заједничка изјава руководилаца Русије, Велике Британије, САД и Украјине, у којој је између осталог потврђена важност обавеза у оквиру ОЕБС-а, намењених сузбијању пораста агресивног национализма и шовинизма. Сасвим је очигледно да украјинска страна није испоштовала ове обавезе и током више година толерисала је раст агресивног национализма што је у коначном резултату довело до самоопредељења становништва Крима путем придруживања Руској Федерацији.

Што се тиче тврдње да Русија својим активностима наводно демонстрира несигурност самог концепта „негативних гаранција“ безбедности ненуклеарних држава и тиме „урушава“ режим неширења нуклеарног оружја, онда је потребно споменути да је заједнички елеменат Будимпештанског Меморандума и концепта „негативних гаранција“ у његовом класичном облику јесте само обавеза да се не примењује и да се не прети примењивањем нуклеарног оружја против земаља које немају такво оружје. Ова обавеза Русије пред Украјином никада није била прекршена.

Све остале обавезе из Будимпештанског Меморандума понављају начела ОЕБС-а и немају никаквог односа према концепту „негативних гаранција“ и генерално према Споразуму о неширењу нуклеарног оружја. Стога тврдње о томе да активности Русије „поткопавају“ режим неширења нуклеарног оружја нису веродостојне и нису поштене.  

 1. април 2014. године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти