Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава Министарства иностраних послова Руске Федерације у вези стања у Украјини

Изјава Министарства иностраних послова Руске Федерације у вези стања у Украјини

 

Синоћ у Кијеву као и у низу осталих градова Украјине дошло је до крвопролића због злочиначке делатности радикалних снага опозиције. Има погинулих и рањених како међу цивилним становништвом тако и код снага очувања правног поретка, који штите законите интересе државе у овој сфери.

У западним областима Украјине дошло је до освајања зграда органа полиције, тужилаштва, војних јединица. Бесни бандити иживљавају над полицајцима, војним лицима, од којих су десетине повређене. У суштини се ради о покушају освајања власти на силу.

Револтирани смо изостанком реакције на потезе екстремиста од стране лидера опозиције, који кријући се под демагошким слоганима о поштовању демократије и европских вредности потпомагају „неонацистичкој револуцији“.

Не видимо такође ни јасне реакције европских политичара и структура, који одбијају да признају да свеобухватну одговорност за акције радикалних снага на Украјини потпуно сноси опозиција.

Руска страна захтева да лидери „мајдана“ зауставе крвопролиће у својој земљи и без одлагања поново започну дијалог са законитом влашћу без претњи и ултиматума.

Украјина јесте пријатељска братска држава за Русију, стратешки партнер. Ми ћемо употребити сав наш утицај да би у овој земљи завладали мир и стабилност.

 

19. фебруара 2014. година

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти