Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава Министарства иностраних послова Руске Федерације у вези реализације Женевског документа о регулисању ситуације у Украјини

Изјава Министарства иностраних послова Руске Федерације у вези реализације Женевског документа о регулисању ситуације у Украјини

У Москви су веома изненађени да кијевске власти као и америчке партнере искривљено тумаче садржај усвојене 17. априла ове године Изјаве у складу са резултатима тетралателарног састанка представника Русије, САД, ЕУ и Украјине.

У наведеном документу се садржи одредба о томе да све нелегалне наоружане формације морају да буду разоружане. Међутим уместо предузимања ефикасних мера реализације поменутог договора, у Кијеву и Вашингтону као и у низу европских престоница настављају са тврдшима да је неопходно „положити оружје“ само за украјинске држављане, које бране своја права на Југо-Истоку Украјине. Истовремено затварају очи на провокативне активности са којим настављају милитанти десноекстремистичких снага посебно милитанти такозваног „Десног сектора“ како у Кијеву, тако и у различитим градовима Југа и Истока земље, шта је већ резултирало ноћу 20.априла ове године људским жртвама.

Руска страна и даље верује у озбиљност наших западних партнера када они изјављују о томе да је њихов циљ допринос мирном регулисању политичке кризе у Украјини. Међутим, чињенице, авај, сведоче скроз друго. Досад чекамо да Кијев испуни обећања према којим је одговоран за успостављање дијалога са регионима Украјине укључујући и на Југо-Истоку.

Да подсетимо да су у фебруару ове године након повратка из Европе лидери тадашње украјинске опозиције на „мајдану“ позивали за стварање и за наоружавање јединица самодбране.

Сада постаје очигледна и друга закономерност. На дан 13. априла ове године другог дана након посете Кијеву директора ЦИА САД-а Џона Бренана, „в.д. председника Украјине“ Александар Турчинов изјавио је да је Савет националне безбедности и одбране Украјине донео одлуку о почетку у југо-источним регијама Украјине „обимне противтерористичке операције уз употребу Оружаних снага земље“.

Рачунали смо на то да ће потпредседник САД Џозеф Бајден који је посетио Кијев 21. и 22. априла ове године утицати на „насилничка“ настојања актуелних кијевских власти. Међутим одмах након његовог одласка из престонице Украјине тамо је било проглашено обнављање „противтерористичке операције“ у источним регијама Украјине.

Апсолутно некоректне су изјаве кијевских власти као и америчких представника у вези наведене у Изјави од 17. априла ове године одредбе о неопходности ослобођења свих – да истакнем: свих нелегално заузетих зграда, улица и тргова. Заменица Државног секретара САД Викторија Нуланд у једном од својих последњих интервјуа изјавила је чак о томе да протестанти у Кијеву имају право на митинге на „мајдановском тргу“, јер на то постоји нека, не зна од стране кога издата лиценса док протестанти на Југо-Истоку Украјине наводно немају таквог права. Ево је демократија у наводницима.

Још апсурднијом звучи изјава именованог од стране Кијева званичника у Дњепропетровској регији тајкуна Игора Коломојског о спремности да плате новчану награду за хапшење и изручивање непожељних за актуелне кијевске власти лица.

Руска страна поново инсистира на хитној деескалацији ситуације на Југо-Истоку Украјине, опозивању јединица украјинске војске и почетку реалног унутрашњег украјинског дијалога уз учешће свих регија и политичких формација у земљи.

 23.априла 2014.године

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти