Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

ИЗЈАВА МИНИСТАРСТВА ИНОСТРАНИХ ПОСЛОВА РУСИЈЕ УОЧИ ЗИМСКИХ ОЛИМПИЈСКИХ И ПАРАОЛИМПИЈСКИХ ИГАРА У СОЧИЈУ

У ГРАДУ Сочију – у Руској Федерацији – одржаће се од 7. до 23. фебруара XXII Олимпијске, а од 7. до 16. марта  Параолимпијске зимске игре.

Руска Федерација као организатор и домаћин зимске Олимпијаде усрдно позива учеснике свих оружаних конфликата, независно од земаља и континената, да за време њеног трајања објаве „олимпијско примирје”. Наш позив је у првом реду упућен учесницима крвавог конфликта у Сирији који има озбиљан дестабилизујући утицај не само на ситуацију у тој земљи, него и у региону у целини.

Такав корак био би потпуно у складу са резолуцијом Генералне скупштине ОУН 68/9 „Јачање мира и успостављање срећнијег живота на планети посредством спорта и остваривања олимпијских идеала” која је изгласана 6. новембра 2013. године. Та резолуција садржи позив свим државама-чланицама да у оквирима Повеље Организације Уједињених Нација поштују „олимпијско примирје” – свака појединачно и све заједно. Та резолуција била је донета општом сагласношћу, а у улози њених коаутора била је 121 држава.

Посебно указујемо да објављивање „олимпијског примирја” има дубоке историјске корене који сежу све до саме идеје одржавања олимпијада у Старој Грчкој када су за време њиховог трајања били прекидани сви ратови и конфликти. Зато је ово обраћање Русије потпуно у складу са хуманистичким и општецивилизацијским идеалима олимпијског покрета и има за циљ да оживи ту традицију.

Позив на „олимпијско примирје” свим државама упутио је и Генерални секретар ОУН Бан Ки Мун.

На истој линији је и иницијатива председника Социјалистичке интернационале Г. Папандреуа да се објави примирје и прекине ватра уочи и за време одржавања зимске Олимпијаде у Сочију и да то учине и све стране које учествују у оружаном конфликту у Сирији.

У логику достизања политичко-дипломатског решења у Сиријској Арапској Републици уклапају се и међународна конференција о Сирији која је одржана 22. јануара и међусиријски преговори који су одмах после ње почели у Женеви уз посредовање ОУН.

Закључивање „олимпијског примирја” међу учесницима оружаних конфликата у свету има за циљ да створи могућности за обустављање крвопролића, престанак страдања цивилног становништва и отпочињање политичких процеса за превладавање криза на бази принципа садржаних у Повељи Организације Уједињених нација.

 

Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти