Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава Амбасадора Русије у Србији А.Чепурина

(27.март 2018. године)

 

Осуђујемо бандитски напад косовских специјалаца на мирне српске грађане, насиље и понижавајући однос према Директору владине Канцеларије за КиМ Марку Ђурићу.

Ово је још једно безочно кршење безбедносног режима на Косову, који је дефинисан Резолуцијом 1244 Савета безбедности УН (она уопште не предвиђа могућност формирања оружаних структура косовских Албанаца).

Сматрамо да је то опасна провокација која може да доведе до неконтролисане ескалације тензија, а и крвопролића.

Потпуну одговорност за заоштравање ситуације сноси Приштина и њени покровитељи.

Ради се о демонстрацији снаге, застрашивању Срба како би приморали Београд да призна т.з. „независност“ Косово, легализацији злочиначке агресије НАТО 1999. године.

То је учињено уз гледање кроз прсте од стране представништава међународних организација, која имају ресурс снаге. У низу њихових задатака су подршка безбедности и владавине права у Покрајини. То су ЕУЛЕКС и КФОР.

Ситуација је одраз безизлазног положаја у којем се налази дијалог Београда и Приштине уз посредништво ЕУ. Разлог слабе ефикасности дијалога је неспособност или нежеља посредника да обезбеде да косовски Албанци испуне преузете обавезе.

Током 5 година ништа није учињено ради формирања Заједнице српских општина на Косову, што је предвиђено Бриселским споразумом 2013. године.

Потпуно смо солидарни са Србијом и српским народом.

Позивамо све надлежне чланове међународне заједнице ка усаглашеним акцијама, усмереним на смањење напетости, стабилизацију ситуације, ревитализацију заједничких напора у регулисању косовског проблема у складу са одредбама и суштином Резолуције 1244 (1999) Савета безбедности УН.

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти