Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Изјава Александра Чепурина агенцији "Танјуг"

Спиновања о наводним испорукама Хрватској ракетних комплекса С-300 из Русије, и то уочи операције „Олуја“ 1995. године, јесу лаж и провокација.

Њихов је циљ да се нанесе штета Србији, која чува и развија пријатељство са нашом земљом, да се ослаби поверење између наша два народа.

Овај информациони напад је био остварен уочи прославе за Русе и Србе светог празника Васкрса – да буде што болнији те да се смање могућности реаговања.

Још једном изјављујем да Русија није никад испоручивала наоружање кршећи међународне норме и ембарго на испоруку наоружања за земље бивше Југославије, који је био успостављен од стране Савета Безбедности УН.

Интересантно је да се прича о С-300 убацује у медије сваких 5-6 година. Добро се зна да су се криминалне активности одвијале у троуглу наручилац – посредник – Украјина. Представници хрватске владе више пута су јавно признавали да је то наоружање стигло из Украјине. Да није спремно за употребу. Да су преварени. Касније су делови овог система отишли у једну трећу земљу. Погледајте Интернет. Погледајте Викиликс.

Свима је овде познато ко је у међунационалним сукобима преоптерећеном региону Хрватску обилно снабдевао наоружањем, ко су били спонзори распада Југославије.

Сада неко покушава да изврне ситуацију наопако.

Имамо питања: зашто ова прича, стара више од двадесет година, није никад била истражена? Зашто нису изведени пред лице правде наручиоци, посредници и испоручиоци? Зашто криминални трговци наоружањем, ови пси рата, осећају себе потпуно безбедно? Приведите коначно ту причу крају.

А Русију не треба да уплићете у то. Оставите руског медведа на миру. 

 

Чепурин: Спиновања о испоруци С-300 Хрватској лаж и провокација

© Sputnik/ Радоје Пантовић
 

Амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин каже да су спиновања о наводним испорукама Хрватској ракетних комплекса С-300 из Русије „лаж и провокација“.

Њихов циљ је, истиче Чепурин у изјави за Танјуг, да се нанесе штета Србији, која чува и развија пријатељство са Русијом, те да се ослаби поверење између српског и руског народа.

„Још једном изјављујем да Русија није никад испоручивала наоружање кршећи међународне норме и ембарго на испоруку наоружања за земље бивше Југославије, који је био успостављен од стране Савета безбедности УН“, рекао је Чепурин.

Додаје да је тај „информациони напад“ остварен уочи прославе за, како каже, Русе и Србе светог празника Ускрса — да буде што болнији и да се смање могућности реаговања.

Чепурин наводи да је интересантно да се прича о С-300 „убацује“ у медије сваких пет-шест година и додаје да се добро зна да су се криминалне активности одвијале у троуглу „земља дестинације — посредник — Украјина“.

„Представници хрватске Владе више пута су јавно признавали да је то наоружање стигло из Украјине. Да није спремно за употребу. Да су преварени. Касније су делови овог система отишли у једну трећу земљу. Погледајте интернет. Погледајте Викиликс“, рекао је Чепурин.

Он каже да је свима познато ко је у међунационалним сукобима преоптерећеном региону Хрватску обилно снабдевао наоружањем и ко су били спонзори распада Југославије, а да сада неко покушава да изврне ситуацију наопако.

Чепурин је упитао зашто та прича, стара више од двадесет година, није никад била истражена и зашто нису изведени пред лице правде наручиоци, посредници и испоручиоци.

„Зашто криминални трговци наоружањем, ови пси рата, осећају да су потпуно безбедни? Приведите коначно ту причу крају. А Русију не треба да уплићете у то. Оставите руског медведа на миру“, закључио је Чепурин.

Бивши председник Хрватске Иво Јосиповић поновио је тврдње које су ових дана изнете у јавност у Хрватској, наводећи да је тој земљи недвосмислено испоручен систем С-300, док бивши министар одбране Андрија Хебранг тврди да комплетан систем никада није испоручен Хрватској, нити је био у употреби.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти