Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Испраћај српске деце на Светске игре младих сународника

Испраћај деце на Светске игре младих сународника у Казању

Никола Јоксимовић

По трећи пут из Руског дома у Београду организује се свечани испраћај деце на Светске игре младих сународника које се одржавају у Казању. Десеторо деце испратиће амбасадор Русије у Србији Александар Чепурин.

Светске игре младих сународника су међународно такмичење за децу руских сународника из иностранства, који су изабрани на основу конкурса. Већина деце која из Србије иде у Казањ су деца из мешовитих српско-руских бракова.

Деца која ће представљати Србију на Светским играма младих сународника у Казању.
© SPUTNIK/ НИКОЛА ЈОКСИМОВИЋ
Деца која ће представљати Србију на Светским играма младих сународника у Казању.

Такмичење се одржава како би се ојачало пријатељство деце руских грађана који живе у иностранству, учврстиле међународне спортске и хуманитарне везе, пропагирала физичка култура и спорт, као средство физичког, моралног и духовног васпитања и промовисао руски језик у иностранству. Очекује се да ће на такмичењу учешће узети више од 500 деце из целог света. Прошле године учествовале су делегације из 34 земље.

Њих десеторо такмичиће се у пливању, стоном тенису и шаху, а спортску опрему обезбедило је Спортско друштво Црвена звезда.

Важан део светских игара јесте представљање земље порекла на посебном мултиуметничком такмичењу. Деца из Србије припремила су наступ о сличности и разликама српске и руске културе.

Преузето је са https://rs.sputniknews.com

Тим „српских Руса” испраћен у Казањ

На Светским играма младих сународника, међу 600 деце из 50 земаља, чији су један или оба родитеља руског порекла, а живе ван матичне државе, Србију ће представљати десеточлана екипа
 
Аутор: Д. Ј. С. петак, 12.05.2017. у 21:35
 
Наш тим у друштву амбасадора Чепурина у Руском дому, испред приказа мозаика који ће бити постављен у куполи Храма Светог Саве (Фото Р. Крстинић)

На Светске игре младих сународника, које ће од 14. до 20 маја бити  одржане у Казању, из Београда је испраћена десеточлана екипа која ће представљати нашу земљу.

Ове игре се одржавају трећу годину заредом, а Србија је сваки пут учествовала. Реч је о манифестацији која окупља младе чији су један или оба родитеља руског порекла, а живе ван матичне државе. Ове године, у спортским дисциплинама и другим такмичењима надметаће се више од 600 младих из педесетак земаља.

Србију ће на трећим Светским играма младих сународника представљати четворо пливача, исто толико стонотенисера и двоје шахиста, углавном деце из мешовитих српско-руских бракова.

Свечаном испраћају приређеном у Руском дому присуствовао је и амбасадор Александар Чепурин. Он је нашем тиму пожелео успех и да се из Казања врате с медаљама.

На церемонији у Руском дому, учесници игара извели су део програма којим ће представити Србију сународницима из свих делова света. Спремили су сплет фолклора, ритмичке гимнастике и реповање наше незваничне кошаркашке химне „Играј и победи”.

Како је објаснила Јулија Даниловић, руководилац нашег тима у Казању, припремили су и програм посвећен сличностима и разликама руске и српске културе и обичаја.

– Прошле године наша екипа била је међу медијски најпропраћенијим на играма. Симпатије публике нарочито су задобили пошалицама на тему српских и руских речи које се исто изговарају, а имају различито значење. Освојили су и прво место на такмичењу из познавања руског језика. Међу 46 земаља учесница лане смо заузели десето место у пливању, а осмо у стоном тенису у конкуренцији 32 тима. Очекујемо запажене резултате и ове године – истакла је Даниловићева. Посебно је нагласила да су одмах после отварања прошлогодишњих игара организатори слику српског тима ставили на врх насловне стране званичног сајта. Добили су и мноштво похвала да су били екипа која се најбоље дружила и међусобно и са осталим вршњацима.

Кристина Шубарић (14), ученица Руске школе при амбасади Русије, представљаће земљу у стоном тенису, а показаће и умеће у ритмичкој гимнастици, коју тренира десет година.   

– Стони тенис тренирам три пута недељно, при руској амбасади у Београду. Потичем из мешовитог руско-српског брака и с поносом ћу представљати Србију у Казању – каже Кристина.

Данило Горјаунов (14), чија су оба родитеља Руси, а он има српско држављанство, истиче да ће с поносом представљати Србију такмичећи се у пливању.

Делегацију су поздравили и Надежда Викторовна Кушченкова, директорка Руског дома, Николај Михајлович Сеник, директор Руске школе, и Зоран Аврамовић, директор маркетинга СД Црвена звезда, који је нашем тиму уручио спортску опрему коју ће носити на Светским играма младих сународника у Казању.

Преузето је са http://www.politika.rs
Категорије: Култура Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти