Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Сергеја Лаврова телевизијском каналу "Блумберг"

Питање: Да ли за Русију прихватљиво учлањање Украјине у НАТО?

Сергеј Лавров: То ће већ бити питање не само Украјине и НАТО-а, већ и Русије јер смо зщезшыфдш споразум са земљама-чланицама Алијансе, у којем се првостепено говорило о непроширењу НАТО-а. Затим по мери његовог проширења упркос обавезама говорило се о недопуштању размештања значајних борбених јединица на подручју нових земаља-чланица и о недопуштању распоређивања близу руске границе војне инфраструктуре. Све те обавезе биле су у тој или другој мери прекршене.

Покушаји да се Украјина укључи у НАТО ће се веома негативно одразити на целом систему европске безбедности и ми ћемо категорички иступати против тога. Немам ништа да се кријем. Добро што сте се дотакли тог питања. На мој поглед, све то је почело много раније – још 1990-их година, када НАТО упркос свим изјавама о томе да је "хладни рат" завршен и не треба да буде победника ипак себе доживео као победника. У пракси сва та семена актуелне кризе била су засађена у априлу 2008. године током самита НАТО-а у Букурешту када су у својој декларацији лидери земаља-чланица НАТО-а изјавили да ће Грузија и Украјина постати чланице Алијансе. Неколико месеци касније Председник М.Саакашвили који је узимајући у обзир његов карактер доживео то веома емотивно, одлучио је да је добио дозволу на напад против свог народа и на решење конфликта у Јужној Осетији путем силе. Без сумње, био је мотивисан обећањима од стране НАТО-а. Узгред, како се сада и дешава у Украјини, Михајил Саакашвили ускоро после оног што је починио почео је да срушује монументе јунацима из Другог светског рата. Претња неофашизма јавно је видљива у контексту позивница у НАТО и политике оних који сматрају да Украјина треба да уђе у Алијансу.

Питање: Како Ви сматрате да ли Украјина има шансе да спроведе легитимне изборе 25. маја?

Сергеј Лавров: Не знам, видећемо. Нећемо ми да гласамо, него украјински региони. Пре неколико недеља и месеца Украјина је унела измене у своје изборно законодавство, у чијем је складу може се спровести гласање само у једној регији и тога ће бити довољно. То је веома забавни закон када не постоји минималног ценза за количину бирача.

Све зависи од тога да ли ће они бирати председника у условима контартерористичке операције која се наставља. Ипак, не мислим да ће људи на Југо и Истоку Украјине изаћи на изборе.

Питање:  Ви не признате легитимитет актуелне владе?

Сергеј Лавров: Не.

Питање: Ви не можете да имате посла са њима из тог разлога да нису легитимно изабрани?

Сергеј Лавров: Приморани смо да имамо посла са њима.

Питање: Многи руски политичари сматрају да прави циљ САД – да се промени политика Русије према Украјини да се обори Председник Владимир Путин.  Ви тако не сматрате?

Сергеј Лавров: Прави је циљ САД да спрече Европљане да се одлуче сами и да се не допусти да САД изгуби циљеве њиховог постојања и да држи Европу на краћем цепу.

Питање: Да ли сматрате да Запад има жељу да помогне Украјини да изађе из кризе?

Сергеј Лавров: Када западни амбасадори широм света добијају инструкције о томе да оде у министарство иностраних послова земље пребивалишта те да кажу: „Чуо сам да планирате да посетите Москву али не чините то. Одгодите посету. Сада није време“, - то није озбиљно. Затим по истим каналима предају се поруке да не посећују руске важне манифестације, које су посвећене Дану Победе. Чак не треба да објашњавам што то значи за руског човека. Поштујем одлуку практично свих амбасадора Европске Уније да посете и да присуствују церемонији 9.маја у Москви. Нажалост, амбасадор ЕУ није присуствовао. То је политички гест и мени је жао.

Питање: Украјинци сматрају да Русија води против њих рат. Је ли то истина?

Сергеј Лавров: Као што сам више пута Вама говорио молили смо њих да представе барем један доказ. Они настављају да говоре да су привели неколико наших људи. Молимо, да представите њих, да покажите њихове легитимације, покажите њихова лица. Ако сте привели руске обавештајце, оперативце или припаднике специјалних јединица, покажите њих. У томе је проблем. Када украјинске власти и представници Запада говоре о томе да Русија мора да промени своју политику постављам питање: шта конкретно желите да ми променимо?

 

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти