Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Амбасадора Русије "Вечерњим новостима" 12. децембар 2014. године

Две ствари су јасне. Прво, чињеница је да је ЕУ минирала „Јужни ток“ на штету интересима не само Русије, не само Србије, него и на штету својим властитим интересима, својој енергетској безбедности, својој конкурентности у модерном свету. Штета осим оне за „Газпром“, нанесена је земљима-потрошачима и земљима-транзитерима, Бугарској.

Друго, проблем снабдевања гасом Јужне Европе остаје отворен. Потребно је да се у најскорије време принципијелно определи везано за путеви њеног решења. Ствар је у томе да крајем 2017. године истече рок важења уговора о транзиту гаса преко Украјине.

„Газпром“ је већ уложио огромне инвестиције у изградњу гасовода капацитетом 63 милијарде кубних метара из Западног Сибира до Црног мора. Ускоро ће почети изградња морске деонице у правцу Турске и даље до турско-грчке границе. О путевима и модалитетима даљег кретања гаса потребно је размишљати и потребно се договарати већ сада. Овог гаса ће бити довољно и за Турску и за Јужну Европу.

Не бисмо желели да су пропали напори и Русије и земаља-учесница „Јужног тока“, посебно Србије. Јасно је да Србија може да буде и земља која добија гас, и земља-транзитер. На такав начин да се надокнади део потенцијалних губитака од нереализације „Јужног тока“.

Кључ је са моје тачке гледишта у томе да би учесници приступали овом пројекту као „свом“, а не као „туђем“. Москва никоме неће ништа наметати, али је отворена за сарадњу.

Русија се односи према Србији са великим поштовањем, цени ове односе. Ван сваке сумње, путем минирања „Јужног тока“ направљен је покушај да се нанесе ударац односима Русије са регијом. Али живот се наставља. У односима са Београдом ћемо заузимати максимално конструктиван став и уз то не само у сфери гаса, не само у сфери енергетике али и према другим најважнијим смеровима сарадње од узајамног интереса. Узгред речено наша робна размена расте. Ове године ће се повећати за 25-30%.

Русија је спремна за веома повољне услове измиривања дугова. Неће бити проблема са задовољавањем свих актуелних потреба Србије у руском гасу.Руска страна овде била је, јесте сада и биће поуздан партнер који увек излази у сусрет.

Нисам упознат са преговорима о конвертирању дуговања у куповину ових или оних српских компанија. Ради се највероватније о томе да ће руска страна подржавати њих у оквиру њених могућности, например о толингу. Питање се разматра у позитивном смислу, Русија ће овде урадити све, што је у њеној снази и могућности.

Они ко су покушавали прво да оцрне а онда и да „сахране“ „Јужни ток“, сада покушавају да то исто ураде са РСХЦ. Реално то неће нанети толико штете Русији колико самој Србији и земљима региона.

Документ који се нуди за потписивање – јесте само додатак потписаним раније уговорима. Он се тиче услова боравка сарадника РСХЦ. Не ради се о дипломатском статусу или о дипломатским пасошима за сараднике Центра. Споразум укључује стандардне тачке за међународне уговоре такве врсте. Други део је ослобођење Центра од царине и пореза као хуманитарне некомерцијалне организације. Интересантно је да иако је хуманитарна организација, Центар плаћа сада још и значајне порезе. Само у овој години – више од 100 хиљада долара.

Сарадници Центра (а то нису само Руси) више пута су учествовали у различитим хуманитарним операцијама, у гашењу пожара – како на територији Србије тако и на територији других држава (Босна и Херцеговина, Грчка, Словенија). Неодређеност по питању статуса не даје Центру могућност за нормалан рад.

Русија је за период од 2008. до 2015. године издвојила 58,6 милиона долара за програме расчишћавања од екплозивних предмета на територији Србије, а за оснивање и функционисање Центра за период 2013-2017. година - још 43,4 милиона долара. Свеукупни допринос Русије за период 2008-2017. године ће изнети 102 милиона долара. То су такође ватрогасна возила, роботокомплекси за деминирање (узгред речено један комплекс кошта више од 5 милиона евра, Центар већ је допремио два – сваки од по два робота – један је размештен у Нишу, а други у Београду), мобилни генератори и друго. Предвиђен је широк програм обуке спасилаца како из Србије тако и из земаља региона, учешће Центра у ликвидацији пожара и других елемантарних непогода.

Генерално питање Центра јесте питање заинтересованости самих Срба у помоћи такве врсте. 

Објављено у листу "Вечерњи новости" 12. децембра 2014. године

Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти