Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Амбасадора Русије "Политици" 16. август 2014. године

ИНТЕРВЈУ ЛИСТУ "ПОЛИТИКА": Александар Чепурин, амбасадор Русије у Србији

Истрага о НИС-у потпуно је изненађење

(Фото Д. Јевремовић)

Отварање истраге о приватизацији НИС-а изазвало је широки и, што да кријем, негативан одјек у руским медијима. Уз то је потребно узимати у обзир позитивно усмерење Руса према Србима и дугу историју конструктивне сарадње Русије и Србије у различитим областима. Углед Србије и Срба у Русији је висок, каже амбасадор Руске Федерације Александар Чепурин, одговарајући на питање какав је његов став о отварању истраге о продаји НИС-а и да ли овај случај видиискључиво као унутрашње питање Србије.

Како истиче у интервјуу „Политици” путем електронске поште, одлука о истрази приватизације НИС-а представља потпуно изненађење и за јавност и за руског сувласника НИС-а – „Гаспромњефт”.

– Зашто управо руско-српска компанија? Зашто након пет година од приватизације? Зашто управо сада? „Гаспромњефт” беспрекорно поштује све договоре. Они су транспарентни. Све је отворено. Али се не може исто то рећи о неким другим споразумима са компанијама других земаља. Зашто се под истрагом нашла компанија која се подигла из пепела и без помоћи српских пореских обвезника изашла на светски ниво? Она пуни буџет Србије са више од 14 процената, што износи око 1,2 милијарде евра. Данас је НИС ван сваке сумње најуспешније предузеће Србије – указује амбасадор Чепурин и додаје: „Знате, добро би било да се бизнис води цивилизовано. Он је као плашљива девојка.”

Министар енергетике и рударства Александар Антић изјавио је да питање истраге у вези с приватизацијом НИС-а не треба доводити у било какав контекст са партнерима из Русије. Да ли ће бити могуће да се у оваквој истрази изузме руски партнер?

Колико ја разумем, истрага се не тиче директно менаџера компаније. Нама кажу да је то „питање за унутрашњу употребу”, не односи се на руску страну, не доводи у питање договоре са Русијом.

Премијер Александар Вучић, наводи се, био је у контакту са руским званичницима поводом отварања ове истраге. Шта можете да нам кажете о томе? Јесу ли ти разговори умирили руску страну када је реч о приватизацији НИС-а?

Ја такве информације немам.

У којим околностима би ова истрага ипак могла да поквари односе Србије и Русије?

Односи Русије и Србије имају дуготрајни, партнерски и, не плашим се ових речи, пријатељски карактер. Добри односи су успостављени између руководстава двеју земаља. Имамо и огроман потенцијал за сарадњу од узајамне користи у читавом низу привредних грана. У Русији се са поштовањем односе према српским предузетницима, стручњацима.

Нема никаквих разумних разлога да се наша сарадња доведе у питање. Ако, наравно, ми радимо у својем, српском, руском, а не у још нечијем интересу. 

 
Б. Баковић
објављено: "Политика", 16.08.2014.
Категорије: Економија Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти