Пажња: налазите се на старом сајту

Поштовани корисници, обавештавамо Вас,
да се нова верзија сајта налази на адреси - serbia.mid.ru

Интервју Амбасадора А.Чепурина "Танјугу"

Чепурин за Танјуг: Вучићева честитка - честитка од српског народа

Чињеница jе да су се између председника Србиjе Aлександра Вућића и председника Руске федерациjе Владимира Путина успоставили добри односи, а то jе претпоставка за даљи развоj међусобних односа две земље,рекао jе данас руски амбасадор Aлександар Чепурин.

 

БEOГРAД - Чињеница jе да су се између председника Србиjе Aлександра Вућића и председника Руске федерациjе Владимира Путина успоставили добри односи, а то jе претпоставка за даљи развоj међусобних односа две земље, рекао jе данас руски амбасадор Aлександар Чепурин.

"Већ синоћ смо добили врло топле честитке од стране председника Вучића за председника Путина поводом победе на изборима. Tо jе jедна од првих честитки коjе jе уопште добио председник Путин од руководилаца страних држава", рекао jе Чепурин за Танјуг.

Он је додао да је честитка Вучића заправо честитка од читавог српског народа.

Чепурин је истакао као веома важно то што је Србија пружила одговарајуће подршку како би гласање међу Русима у Србији протекло што мирније и нормалније.

"Посебно бих желео да издвојим помоћ и подршку Министарства унутрашњих послова, да се захвалим њима посебно, јер су они су урадили све да избори протекну што безбедније", поручио је амбасадор.

Амбасадор је нагласио да су пред Србијом и Русијом огромне могућности, а да је Путин временом доказани пријатељ српског народа.

"Сада имамо огромне могућности, неискоришћене могућности које можемо да искористимо у нашој комуникацији. Владимир Путин је стари и временом доказани пријатељ српског народа и он ће свакако наставити курс за јачање руско-српских веза. Ја мислим да код нас постоје врло блиски политички контакти и они ће се наставити на највишем нивоу",рекао је Чепурин.

Огромне су могућности, како каже, за сарандњу у економском развоју, а могућности развоја хуманитарне и културне сарадње су бесконачне.

Ускоро ће бити представљен документ у десет тачака, који представља задатке за даљи развој Руске Федерације у наредних шест година.

"Умногоме, проблеми који су набројани у овом документу слични су, ако се чак и не поклапају, са онима које има Србија. На пример, демографски раст. То је проблем који се сада активно разматра у Србији, а Путин је тиме почео да се бави још пре десет година у Русији. Његов програм већ је дао добре резултате, сада постоји нови план рада за наредних шест година ... Србија би десет тачака могла да примени за даљи развој јер пред нама су исти проблеми и у садашњости и у прошлости", прича амбасадор.

Он је истакао и да ће новим председничким мандатом Владимира Путина, сарадња Русије и Србије добити нови замах и нову снагу.

"Владимир Путин ће сигурно убрзати реализацију овога о чему смо разговарали и то је јако битан предуслов за даље јачање наших међусобних односа", рекао је амбасадор Чепурин, мислећи на војну, војно-техничку, као и "традиционалну" хуманитарну сарадњу.

Како је оценио, Косово је веома битна тема на којој ће се сарадња наставити и у вези које Русија и Србија имају солидарне ставове.

Он је истакао да је сарадња у дигитализацији и привреди од изузетног значаја.

Као друге сфере сарадње, амбасадор је навео енергетику и инфраструктуру, додавши да по питању инфраструктуре Србија има високи углед, а да српски бизнис у Русији има широко поље за повецање свог удела.


ЧЕПУРИН: НАРОД ПОДРЖАО КУРС ПРЕДСЕДНИКА ПУТИНА

Можемо да будемо задовољни, избори су протекли регуларно, а резултат је познат - народ је подржао курс председника Русије Владимира Путина за повећање просперитета, за развој земље, јачање суверенитета и успотављање добрих веза са остатком света, рекао је данас за Танјуг руски амбасадор Александар Чепурин.

"Мислим да су резултати избора подршка оријентацији председника Путина, како на унутрашњем плану, тако и у међународној арени", рекао је Чепурин.

Он је констатовао да је изборни процес на територији Србије протекао без икаквих проблема и да је Путин ту добио подршку 83,14 одсто Руса, али је истовремено скренуо пажњу и да је било случаја, за разлику од Србије, да су руски држављани у иностранству били ометани или спречавани да гласају као у Украјини.

"Било је неколико покушаја да се омете и спречи одржавање ових избора, као што је случај тровања Скрипаља. Они су планирали да постигну одређени ефекат на изборе, а постигли су потпуно супротан, контраефекат", оценио је Чепурин.

Избори (међу руским држављанима) у Србији и у Русији протекли су нормално, без било каквих примедби, рекао је он.

"У Русији је, пре свега, било присутан велики број посматрача и руских и страних, а међу њима и велика група из Србије", рекао је амбасадор.

Пре свега је, како каже, било од изузетне важности да се очува легитимност избора, што је повезано са две ствари.

"Прва битна ствар је излазност, колико људи ће учествовати на изборима. Друга је ствар колико гласова ће добити лидер на изборима, да ли ће он добити више гласова него прошли пут, исти број или мање. Али данас можемо да одговоримо позитивно на сва та питања", поручио је Чепурин.

Објашњава да је председник Путин на јучерашњим изборима освојио 76,66 одсто гласова, што је много више него на претходним председничким изборима у Русији 2012. године (63,6 одсто).

Он је приметио и да је излазност на председничким изборима у Русији била већа него на председничким изборима у САД.

Што се тиче Србије, амбасадор је рекао никада више руских држављана који овде живе није учествовало на изборима за председника Русије.

Руских држављана, према Регистру Конзуларног одељења има 1.903, а гласало их је 1370, рекао је он.

"Никада толико висок број људи није гласао на изборима. Скоро исти број људи био је регистрован и пре пет година и пре десет година и током пет-шест последњих избора, а прошецно је гласало од 500 до 800 људи. Највиши резултат био је постигнут на претходним председничким изборима 2012. године, а то је 802 људи. Јуче је гласало 1370 људи", прича амбасадор, додајући да је висока излазност била карактеристична у већини руских амбасада широм света.

Чињеница да су отворена два бирачка места изван Београда, у Нишу и Новом Саду допринела је излазности, али и такозвана мобилна група која је омогућила руским држављанима да гласају не напуштајући кућу.

"Навешћу вам врло маркантан пример, 11 људи је гласало преко такозване мобилне групе. Једна жена се пре два дана породила, а мобилна група је на њену молбу дошла у породилиште како би жена дала свој глас", прича Чепурин.

Према резултатима, Путина је на гласању у Србији добио подршку 83,14 одсто бирача, наводи амбасадор.

Преузето је са http://tanjug.rs

Категорије: Политика

Контакти

Амбасада

Тел: +381 (0)11 361 1090; +381 (0)11 361 1323
Емаил: rusembserbia@mid.ru
Web: serbia.mid.ru

Конзулат

Тел: +381 (0)11 361 3964, 361 7644, 361 3180
Емаил: cons.serbia@mid.ru


остали контакти